Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska Befesa-området saneras från gifter

Företaget föreslår en sanering av tusentals ton ton jord och rening av grundvattnet. Vattenreningen kan pågå i decennier.

Under flera månader har Befesa Scandust uppmärksammats på grund av utsläpp av cyanid och tungmetaller. Nu föreslår företaget sanering av mark och rening av grundvatten.Bild: Britt-Mari Olsson
Spridningen av de farliga miljögifterna, som cyanid och tungmetaller, är trots allt begränsad. Det har den miljökonsult Befesa Scandust anlitat för att göra mark- och grundvattenundersökningar på och kring det uppmärksammade företagets område kommit fram till.
Undersökningen tvingades företaget göra efter länsstyrelsens föreläggande i november förra året.
Länsstyrelsen krävde bland annat att Befesa skulle göra mark- och grundvattenprover både på det egna området och grannfastigheter för att ta reda på förekomsten av giftiga ämnen.
Nu har företaget, precis i tid, skickat in rapporten som är på nästan 300 sidor.
– Vi hittade det som vi förväntade oss på Befesas eget område. Där finns tungmetaller, zink och cyanid i höga halter, framför allt på produktionsområdet och där man hanterat det våta zinkslammet. Vi har också hittat höga halter cyanid i framför allt grundvattnet på produktionsområdet och en bit in mot EWP:s område, säger Kristoffer Lindö på miljökonsultföretaget Golder Associates.
Han påpekar:
– Den cyaniden kommer helt klart från Befesa.
Vindkrafttornstillverkaren EWP har produktion i gamla varvshallen på Varvsudden intill Befesas Scandust. Förra året slogs det larm om de höga cyanidhalterna i grundvattnet där. Men enligt länsstyrelsen finns ingen direkt fara för människor, om man inte kommer i direkt kontakt med det förgiftade vattnet.
Men mycket mer än så har cyanid inte spritts utanför Befesas område, enligt rapporten.
– Ut mot Södra hamnbassängen klingar halterna av väldigt snabbt. Där är cyaniden inget problem i grundvattnet, säger Kristoffer Lindö.
Ändå har fisk i hamnbassängen slagits ut av tillfälliga cyanidutsläpp som tros ha kommit från Befesa.
Vid Södra hamnbassängen hittades däremot höga halter av arsenik. Men den menar konsultföretaget kommer från utfyllnadsmassor och industriproduktion från förr.
Så vad ska företaget göra nu?
– Vi föreslår en sanering. Ungefär 5 000 ton förorenad jord ska bort. Vi har lämnat in en anmälan om det till länsstyrelsen, säger Kristoffer Lindö.
Jordsaneringen beräknas ta fyra till sex veckor.
Steg två är en rening av det förgiftade grundvattnet. Grundvatten från Varvsudden ska pumpas in till Befesas område för att renas och sedan pumpas tillbaka. Metoden kallas hydraulisk inneslutning. Det steget tar betydligt längre tid – 20 till 30 år.
Vid arbetet med saneringen riskerar människor exponeras för cyanid och därför krävs speciella skyddsåtgärder.
På länsstyrelsen, som tidigare sagt att det inte går att lita på Befesa Scandust, har man ännu inte hunnit läsa rapporten.
Miljöjuristen Margareta Svenning säger ändå:
– Nu ska vi bedöma och handlägga materialet. Vad jag förstår har företaget redan dragit sina slutsatser utifrån undersökningen. Nu är det våra experters tur att dra sina. Först efter det är vi redo att prata om hur vi ser på underlagen, om vi är nöjda eller kommer att begära en komplettering.
Läs också Nya krav på Befesa Scandust
Läs också Nya jätteviten mot Befesa Scandust
Läs också "Måsarna landar, dricker och så ligger de ner, döda"
Läs också Miljonviten hotar Befesa
Läs också Cyanidutsläpp kan ha orsakat fiskdöd
Maskinen som borrat och tagit jordprover.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen