Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Göran Holmquist: Johan ger det normala glans

Helsingborg arena, 17 mars

Bild: Robert Eldrim
En gång för länge sedan försökte ett par unga lundastudenter introducera stå upp på svårflirtade Källarkrogen i Helsingborg. Dennis, bossen för rövarkulan på Kungsgatan, trodde att klientelet var redo för något nytt. Det var det inte. Johan Glans och David Batra kämpade med att få tjugotalet svårroade stammisar att garva åt deras snälla lustigheter. Det gjorde de inte. Utom en packad dam som gapskrattade hialöst, från sekund ett till tack- och hejet.
Scenerna och publiken har vuxit sedan dess. 2008 filmades Johan Glans World Tour of Skåne på Helsingborgs konserthus. Numera gapskrattar en betydligt nyktrare jättepublik alltid från start till mål. Som vid fredagens Skånepremiär i Helsingborg.
Han kom inte ensam. Barnmorskan Therese Sandin värmde upp Arenan. Kanske var lokalen ett nummer för stor men som bonuskomiker hon fick publiken med sig betydligt bättre än vad huvudpersonen gjorde den där kvällen i källarhålet för en väldans massa år sedan.
Flankerad av två videoskärmar är det bara han och en mikrofon, rakt upp och ner. Det räcker. Han har folket med sig redan när han glatt studsar in. Även om nittio minuter är några minuter för länge.
Visst skrattas det mycket och hjärtligt men det svackar ändå en aning under föreställningens senare del. Luciaskämten skulle vara aktuellare i slutet av en höstturné.
Johan Glans har bra tajming med sparsmakad mimik och sprallig plastik. Han tokfyller konserthus och sporthallar, men han har inte så mycket att säga. Skåneaktuelle kollegan Jonas Gardell har en avsikt med sin komik som kryddas med ångest och sälta. I kortärmad anonym utanpåskjorta och med tafatt kroppsspråk personifierar Johan Glans tillvarons bortkomna paneltuppar. Fjärran visuella anspelningar på den demoniske Blofeld och sin ungdoms filmhjälte James Bond.
Så varför äger han så stort, ofta med två framträdanden per kväll? Temat – som han lämnar, tappar, men alltid återfinner – är skånepågens turné i alla världsdelar (utom Antarktis). Han kontrasterar andra länders exotism och språkförbistring med svenska dialekter och lokala egenheter. Han håller sig mestadels ovanför bältet men kramar igenkännande humor ur samlivets sexuella praktik. Infallen zappar till synes slumpmässigt mellan anekdotiska utflykter. Missarna är noga inprickade och till publikens jubel plockar han dem på uppstuds. Trots blek framtoning är han långtifrån beige.
42-åringen går obesvärat från tonårsblygsel till farfarskvirr om ett enklare liv före ipad och andra stressande moderniteter. På något sätt får han det att gå ihop. Man skrattar med honom, inte åt honom. Till och med när han gör en extra runda med favoriter i repris som Darth Wader och drar nötta ortsvitsar. Allt slutar med sånghyllning till Helsingborg, knalleffekter och serpentinkonfetti.
Fler utsålda föreställningar i Helsingborg väntar och i månadsskiftet, med fortsättning i höst, dussinet utsålda shower i Malmö.
Gå till toppen