Klippan

Bebis fick vuxendos av medicin – läkare får kritik

Förra våren fick en bebis en vuxendos medicin av en läkare på en vårdcentral i nordvästra Skåne. Det innebar ingen risk för barnet men var ändå olämpligt, bedömer nu Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i mars förra året som en mamma kom in till vårdcentralen med sin nio månader gamla son, eftersom han hade stora utslag på kroppen.
Efter att ha fått information från en sjuksköterska – men utan att först ha undersökt barnet – skrev en läkare på vårdcentralen sedan ut en dos allergimedicin till pojken, skriver kvinnan i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.
När de kommit hem och mamman gett medicinen till barnet, upptäckte pojkens mormor av en slump att den dos som läkaren hade ordinerat var avsedd för vuxna. Pojken skulle egentligen haft en betydligt mindre dos, och under ett mycket mindre antal dagar än vad läkaren hade ordinerat.
Mamman undrar i sin anmälan vad som skulle ha hänt med barnet om hon följt läkarens ordinationer, och om man får skriva ut medicin utan att ens ha tittat på patienten först.
Läkaren förklarar misstaget med att han var under tidspress eftersom han egentligen var upptagen med ett annat fall.
IVO ställer sig tveksamma till att läkaren skrev ut medicin under de omständigheterna som han beskrivit. Även om han inte hade tid att undersöka barnet, så borde han bland annat sett till att vara nogrann vid ordinationen av läkemedlet.
Men misstaget innebar trots allt ingen risk för barnet, bedömer IVO. Detta eftersom det inte finns några kända allvarliga biverkningar vid överdosering av det.
Gå till toppen