Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonregn över naturen i Helsingborg – här är de sex projekten

Helsingborgs stad var inte förberedd på att Länsstyrelsen skulle gå in och stödja sex av kommunens föreslagna naturprojekt. I veckan firades att man nu bland annat ska kunna bekämpa jätteloka, rädda kustheder, guida helsingborgarna i naturen och släppa kossor vid Väla.

Varje år betalar Länsstyrelsen ut bidrag till lokala naturvårdssatsningar (LONA). Av årets 6,7 miljoner till 35 skånska projekt gick 1,22 miljoner till sex projekt i Helsingborg. Eftersom kommunen lägger till lika mycket är det närmare 2,5 miljoner som kommer naturen i och kring staden till godo.
– Vi har aldrig fått pengar för så här många projekt förut. Det här är jätteroligt! Nu startar vi projekten. Flera av dem ska gå över flera år, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Naturvårdare Linda Hellberg på Örby ängar vid ett tidigare projekt.Bild: Sven-Erik Svensson

Här är de sex projekten:

Det aggressiva ogräset parkslide.Bild: Emelie Malmros
Bekämpning av invasiva växter. Bidrag: 220 000 kronor
Jättelokan, som också kallas jättebjörnloka, och den bambulika parksliden är på frammarsch i Helsinborg. Invasiva växter är växter som inte naturligt hör hemma på platsen, men som sprider sig och tränger ut annan växtlighet. I Råådalen och på Örby ängar kan det vara svårt att röra sig på grund av växterna. Helsingborgs stad har provat olika sätt för att stoppa tillväxten, som genom betning, plöjning och att skada växterna vid roten.
– Nu ska vi systematiskt testa olika metoder, utvärdera dem och sprida den kunskapen. Invasiva arter är ett växande problem på olika håll i Skåne. Det är viktigt att hitta kostnadseffektiva sätt att bekämpa dem, säger Linda Hellberg.
Elisabet Lindberg är strandansvarig i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Kusthedsrestaurering. Bidrag: 110 000 kronor
Kustheden är på sina ställen hotad av igenväxning. Redan i nästa vecka kan maskiner börja rensa de igenvuxna sänkorna i Domsten på vresrosor.
– Vi kommer att använda samma teknik som i Hittarp. Vi tar bort ett långt stråk av vresrosor, så att den vegetation vi vill ha kvar ska kunna repa sig innan vi tar tar nästa etapp, säger Elisabet Lindberg.
Råån.Bild: Emil Langvad
Utflyktsplats vid en Naturpunkt vid Råån. Bidrag: 150 000 kronor
Hur är livet i och kring Råån? Vilka växter och djur fins på platsen och vad har den för kulturhistoria? Genom att skapa en naturpunkt ska kommunen ge helsingborgare och skolklasser en pedagogisk utflyktsplats.
– Vi har ännu inte helt bestämt vilken plats vid Råån som ska bli en naturpunkt. När vi gjort det ska vi designa den så att man kan stanna och äta matsäck på en naturskön plats som är typisk för det växt- och djurliv vi beskriver, säger Linda Hellberg.
Snart ska kor bli en vanlig syn vid Väla.Bild: Martin Lindeborg
Kosläpp och vattenspegel vid Väla kärr och enefälad. Bidrag: 350.000
Välakärret är ett litet insprängt naturområde i kilen mellan Hornbach och Väla motorbana som historiskt varit betad. Naturmarken ska restaureras med öppna vattenspeglar som lockar till sig fågellivet.
– Vi ska återuppta betet, hägna in och släppa på kossor. Men det kommer att dröja en bit in på sommaren. Vi kan inte gräva från april till juni, då naturen är som känsligast, säger Linda Hellberg.
Bild: Mikael Sandholm
Naturguidningar i Helsingborg. Bidrag: 150 000
Från maj till oktober kommer helsingborgarna att bjudas in till gratis naturguidningar i stan. Naturkunniga från Studiefrämjandet och tjänstemän från kommunen kommer att visa naturen i Råådalen, Ättekulla och i de flesta av naturreservaten.
– Det blir omkring femton guidningar. Inte bara i våra mest biologiskt rika områden utan också nära där folk bor, som i Jordbodalen och Dalhem. Det blir en bra spridning på guidningarna. Platser och datum kommer att läggas upp på kommunens hemsida, säger Linda Hellberg.
Vitsippor i Pålsjö skog.Bild: Sven-Erik Svensson
Uppföljning av biologisk mångfald i Helsingborg. Bidrag: 240 000 kronor
– I det här projektet ska vi se var vi har våra mest värdefulla naturmiljöer och följa upp de åtgärder och den skötsel vi gjort genom åren för att se hur vi ska rikta våra insatser. Vi blickar både framåt och bakåt, berättar Linda Hellberg.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen