Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Robotar ska klippa Båstads GIF:s fotbollsplaner

Båstads GIF väljer att satsa på robotklippare. Klippare som ska se till att gräset på fotbollsplanerna hålls i trim.

Robotgräsklippare av större modell ska klippa Båstads GIF:s gräs framöver.Bild: Tidab
Från och med i vår är det inte längre en åkgräsklippare styrd av en människa som kör runt och klipper Båstads GIF:s två fotbollsplaner. Klubben har fattat beslut om att satsa på robotgräsklippare.
Och det är inte tal om den typen av robotgräsklippare som man på senare år kunnat se i var eller varannan villaträdgård. De två robotklipparna som ska klippa Giffens gräs är med sina vardera dryga 50 kilo betydligt större än så.
– De har över 100 centimeter i klippbredd. Det finns exempel på klubbar som helt slutat med gödning efter att de skaffat robotklippare, säger Patrik Larsson, styrelsemedlem i Båstads GIF.
Klubbens beslut baserar sig på miljöfaktorer som att mindre gödning behövs med de nya klipparna. Dessutom kan man sluta använda fossila bränslen i samband med klippningen och personaltimmar som gick åt till att sitta på en gräsklippare kan användas till annat underhåll.
Med en klippfrekvens på tre till fem gånger i veckan räknar klubben med att plankvalitéten ska öka på ett dramatiskt sätt.
Båstad GIF:s gräs ska klippas av robotar i framtiden.Bild: Michael Lundblad
– Detta är realtivt nytt och det är på tillväxt. Det har gjorts studier och exempelvis i England har det visat sig att det är mindre sjukdomar på gräsplaner med robotklippning, säger Patrik Larsson.
Robotklippare är enligt honom vanligare ute i Europa än i Sverige. De används bland annat av professionella klubbar. Enligt leverantören Tidab finns liknande klippare på en del andra fotbollsplaner i landet. Robotklippare används exempelvis av en del kommuner i Sverige.
– Många klubbar tittar på det, säger Thomas Kjellin, Tidabs vd och ägare.
Klipparna som ska användas i Båstad har en kapacitet på 20 000 kvadratmeter vardera och måtten på en fotbollsplan hamnar på i storleksordningen 7 000 kvadratmeter.
Enligt Patrik Larsson är lösningen med robotgräsklippare inte dyr i sig. Klubben kommer att leasa klipparna.
– Det är inte en dyr lösning. Inte i förhållande till att kostnaden för maskinen liknar den för en åkgräsklippare, säger han.
Enda extra jobbet för de som använder fotbollsplanerna är enligt Patrik Larsson att målburarna måste rullas undan efter träningarna.
De nya klipparna ska börja användas i samband med att gräset börjar växa i vår.
Här en gräsklippare på en arena i Europa. Robotgräsklippare är enligt den svenska generalagenten betydligt vanligare på fotbollsplaner ute i Europa.Bild: Tidab
Styrelsen i Båstads GIF har dessutom fattat beslut om att skapa knattefotbollsplaner i anslutning till Örebäcksvallen. Det handlar om ett område söder om anläggningen.
– Beslut är fattat i styrelsen. Önskemålet från vår sida är en sjumannaplan som går att dela upp i två femmannaplaner. Det handlar om den södra delen vid pumphuset, säger Patrik Larsson.
Gå till toppen