Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Södra Timber får böta 100 000 för giftigt utsläpp

För två och ett halvt år sedan skedde ett utsläpp av giftig impregneringsvätska till dagvattensystemet på Åstorps industriområde. Nu har träföretaget Södra Timber fått böter på 100 000 kronor.

Det var i samband med en spolning av blandningssystemet för träimpregnering som utsläppet skedde. När spolningen var avklarad glömde en medarbetare på företaget att stänga av kranen till vattenflödet innan han öppnade kranen till tankarna. Följden blev att den giftiga vätskan läckte – bland annat ner i en dagvattenbrunn.
Genom brunnen spred sig vätskan till ett dagvattendike som mynnar ut i en dagvattendamm, som i sin tur mynnar ut i Kölebäcken.
Nu konstaterar riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på Åklagarmyndigheten att det har släppts ut ett ämne i mark och vatten som "kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse".
Myndigheten menar att den eller de personer som hade ansvar för rutiner och kontroll i verksamheten brast i sitt agerande, eftersom utsläppet kunde ske.
Därför ska Södra Timber nu betala 100 000 kronor i företagsböter.
Gå till toppen