Ängelholm

Ängelholms arbete med miljön får blandat betyg

Naturskyddsföreningen i Ängelholm ger de lokala politikerna godkänt, men inte mer, för deras miljöarbete de senaste två åren.
– Det kunde varit bättre, säger Anna-Stina Arnrup och Jan-Erik Bengtsson i Naturskyddsföreningen Ängelholm.

Anna-Stina Arnrup och Jan-Erik Bengtsson i Naturskyddsföreningen Ängelholm ger de lokala politikerna blandade betyg för miljöarbetet de senaste åren.Bild: Niklas Gustavsson
Det har hänt en del positiva saker med naturen och miljön i Ängelholm de senaste åren. Men i flera fall går arbetet långsamt, enligt den lokala Naturskyddsföreningen.
Inför valet 2014 sammanställde Naturvårdsföreningen i Ängelholm en enkät med 20 frågor om miljö och natur som man skickade ut till de partier som då satt i kommunfullmäktige.
Alla tillfrågade partier svarade på frågorna med undantag av Engelholmspartiet, som hänvisade till sitt partiprogram.
Nu har Naturskyddsföreningen gått igenom alla protokoll från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt motioner och interpellationer från 2015 och 2016.
– Sammanfattar man det så kan man säga att det känns lite negativt eftersom det går så långsamt, men att det finns öar med positiva inslag, säger Anna-Stina Arnrup.
De saker som Naturskyddsföreningen verkligen uppskattar att kommunen under de här två åren beslutat att Magnarps hed har blivit naturreservat och att det finns en cykelplan genom delar av kommunen.
– Det var två saker som var på gång redan före den här valperioden, men det är bra att de är genomförda. Det har tagit tid att få igenom detta. Men miljö- och naturvårdsarbete tar ofta lång tid, menar Jan-Erik Bengtsson.
Det Naturskyddsföreningen hade hoppats att kommunens politiker skulle arbeta mer med är hur vattnet i Rönneå, Skälderviken och längre ut i havet egentligen mår.
– Vattnet i havet och livet där har stor betydelse för oss människor. Därför måste arbetet för att förbättra den delen av miljön bli intensivare, säger Naturskyddsföreningens representanter.
Och så här säger kommunalrådet Lars Nyander (S) om miljöarbetet i Ängelholm:
– Man kan sammanfatta det med att vi kommit en bit på väg i miljöarbetet, men vi är inte så långt framme som vi hade önskat. Det vi främst inriktar oss på är Rönne å, stranden och havet, säger han.
Oppositionsrådet Robin Holmberg (M) medger att miljöfrågorna inte alltid får högsta prioritet.
– Tyvärr måste vi nog erkänna att det är på det sättet. Men å andra sidan är det ofta så att det råder politisk enighet i grundsynen på miljön, säger han.
Om Naturskyddsföreningen ska göra en ny enkät inför nästa års val är Anna-Stina och Jan-Erik inte helt säkra på.
– Vi gör detta på frivillig basis och att göra en sådan här ska tar tid, säger Anna-Stina Arnrup.
Naturskyddsföreningen är en partipolitiskt oberoende organisation.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen