Helsingborg

Cannabis och tramadol på Helsingborgs skolor

Droghandeln tros ha flyttat in på skolor i Helsingborg. Polisen oroar sig över ökat användande av cannabis och tramadol bland elever på högstadiet och gymnasiet.

Tipsen kommer regelbundet till polisen - unga som röker cannabis eller äter tramadol, ett morfinpreparat som ökat bland gymnasie- och högstadieelever i kommunen.
Morfinpreparatet tramadol ökar bland unga.Bild: Emelie Malmros
Björn Holmberg, gruppchef för områdesgruppen hos polisen i Helsingborg, vill inte peka ut några särskilda skolor i kommunen där det förekommer mycket droger.
Inställningen och attityden hos unga till cannabis har blivit mer normaliserad på senare år, menar han. Därmed har problemet även vuxit.
– Ungdomar betraktar inte cannabis som knark. Man kanske hellre röker på än att dricka sprit. Vi i polisen har märkt att det finns cannabis i väldigt etablerade grupper i samhället i dag, säger Björn Holmberg.
För SVT Helsingborg berättar en anonym förälder idag att det är hur enkelt som helst att få tag på droger på skolan där hans barn går.
Den uppfattningen har Björn Holmberg till viss del också.
–Min personliga uppfattning är att det säljs på skolorna även om jag inte har belägg för det. Men det är inget som sker öppet.
Björn Holmberg pekar inte ut några skolor men pappan i tv-inslaget slår larm om att det sker på Olympiaskolan och att andra föräldrar vittnar om samma sak.
Uppgifterna kom som en nyhet för Anders Nilsson som är rektor på Olympiaskolan. Varken han eller polisen har haft kontakt med föräldern, men har ändå tagit det på allvar.
– Vi har inte fått någon konkret signal om att det skulle förekomma droger på skolan. I så fall hade vi agerat på det direkt. Men nu har vi kontakt med polisen och planerar att göra en bred insats där vi bjuder in alla gymnasieskolor i Helsingborg för att verkligen komma åt problemet, berättar Anders Nilsson.
På Olympiaskolan har man sedan tidigare planerat ett projekt mot droger som ska löpa under våren.
Läs alla artiklar om: Droger i Helsingborgs skolor
Gå till toppen