Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Många tyckte det var spännande och givande”

I andra säsongen av Morgans mission ger sig skådespelaren och programledaren Morgan Alling i kast med temat mobbning på arbetsplatser. I andra delen, som sänds på torsdag, har turen kommit till Klippans församling.

Kyrkoherde Pernilla Håkansdotter Olsson behövde lång betänketid när SVT-programmet Morgans mission hörde av sig förra våren.
– Jag ställde en massa frågor och kontaktade även biskopen för att kolla om det var okej. Vi fick hans välsignelse om vi ville vara med, säger hon.
I programmets målbeskrivning står det att man tillsammans med de medverkande vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön och förebygga mobbning på arbetsplatsen.
Till sin hjälp har Morgan psykologen och forskaren på Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset i Linköping, Stefan Blomberg.
– Man kan alltid bli bättre på det man gör, och här fick vi professionell hjälp och personlig utveckling för medarbetarna och för arbetslaget utan att det kostade oss en massa pengar. Sedan hoppas jag att det ska bli en positiv reklam för Svenska kyrkan på nationell nivå, säger Pernilla Håkansdotter Olsson.
Hela arbetslaget som arbetar i Klippan, Östra Ljungby och Riseberga-Färingtofta omfattar nästan 70 personer. Av dem medverkar mellan 16 till 17 personer i programmet. Inspelning gjordes framför allt under hösten, i januari var teamet tillbaka för att avsluta.
Det färdiga programmet kommer att ses av hela personalen innan det sänds i SVT1 på torsdag kväll klockan 21.
– Jag har redan sett det. Igenkänningsfaktorn kommer att vara hög (för Klippanborna), och flera olika yrkeskategorier finns med.
Pernillla Håkansdotter Olssons egen selfie med Morgan Alling.
Vad kan vi förvänta oss?
– Jag tycker – och det är SVT:s egen kommentar – att vi har en varm och omtänksam arbetsplats. Men det är klart att man måste ha upp något på bordet och där figurerar framförallt två personer, som gör det jättefint. Sedan programmet spelades in är också problematiken löst.
Vad har det gett er som arbetsplats?
– Vi ville få mer verktyg. Det jag fick bekräftat är att vi redan gör mycket av det som vi fick tips om. Där kunde jag som chef känna att då är väl vi inte helt av banan.
Ingen som ångrat sig?
– Nej, det tror jag inte. Tvärtom, det är många som tycker att det var spännande och givande. I början var det många som var nervösa över att stå inför kameran, men det släppte snart.
Fotnot: SVT-programmet besöker fyra arbetsplatser i hela Sverige, i programmet efter handlar det om räddningstjänsten i Helsingborg.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen