Rögle

Peter Johansson: "Jag är sugen på en bättre liga"

Björn Hellkvist besegrades i kvartsfinalen. Nu vill Peter Johansson gå hela vägen med Odense – och hitta ett jobb i en större hockeyliga.

Peter Johansson.Bild: Johan Persson
2008/09 tränade Peter Johansson och Björn Hellkvist Rögle tillsammans i elitserien, nu har de just mötts i kvartsfinal i Danmark. Där vann Odense mot Rungsted med 4–0 i matcher.
– De tre första matcherna var tajta, sen vann vi den sista med 5–1, säger Johansson. Det här är en jättegrej för Odense, ingen hade förväntat sig detta. Säsongen har varit långt över allas förväntningar så här långt.
Peter Johansson kom från Fredrikshamn inför den här säsongen och han säger att Odense inte tillhörde de tippade topplagen. Men efter en trög start gick laget obesegrat igenom december och när grundserien summerades hamnade Odense på andra plats.
– Det har varit en del turbulens på ägarsidan, men det har inte påverkat oss i laget. Från december och framåt har vi varit väldigt stabila och trygga. Vi har haft en stark förstakedja (med Tony Romano, Sebastian Strandberg och Dale Mitchell) som säkert gjort 70 procent av våra poäng. Men framför allt har vi fått till ett bra försvarsspel och släppt in lite mål.
Efter tio år som tränare på olika nivåer i Rögle lämnade Peter Johansson klubben 2009. Sen dess har han varit seniortränare i Österrike, Helsingborg, Norge och Danmark. 50-åringen säger att åren utomlands har förändrat honom.
– Jag är lugnare och tryggare i allt jag gör nu, säger han. Med facit i hand var det nog för tidigt att träna ett elitserielag för tio år sedan. Jag känner mig mycket mer redo för ett sådant uppdrag nu.
Kontraktet med Odense sträcker sig över nästa säsong, men Peter Johansson – som har familjen i Ängelholm – har en klausul som gör att han kan lämna i vår.
– Jag har det bra här, men visst är jag sugen på att komma till en bättre liga. Det är väl som för en spelare, jag vill uppåt och framåt.
Med start på tisdagen ska Odense nu ta sig an Gentofte i bäst av sju matcher. I den andra semifinalen möts Fredrikshamn och Esbjerg.
– Gentofte slog ut seriesegraren, Ålborg, det var en jätteskräll. Vi har en tuff matchserie framför oss.
Vilka tror du att ni får möta i så fall?
– Det är trean mot fyran och båda har satsat rätt hårt, så det känns som en helt öppen serie. Vi har en bra chans att ta oss till final – och vi har ingen press på oss. Det här ska bara bli roligt.
Gå till toppen