Nöje

Polanski får USA-besked inom tre månader

Regissören Roman Polanski kommer att få vänta i upp till 90 dagar på besked om han kan resa till USA utan att hamna i fängelse, har en domare i Los Angeles fastslagit.

Roman Polanski. Arkivbild.Bild: Remy de la Mauviniere/AP/TT
Polanski och hans advokat Harland Braun begär att regissörens 40 år gamla rättsfall – 1977 dömdes han i USA för sexuellt umgänge med en minderårig flicka men flydde landet – ska betraktas som avklarat.
– Herr Polanski är 83 och vill bara att saken ska vara avklarad. Hans brott är oförsvarbart och han har aldrig försökt förneka det, säger Braun.
Motståndarsidan är inte imponerad av resonemanget.
– Fallet är 40 år gammalt eftersom han flydde. Och han flydde inte bara, han har också bekämpat alla våra försök att få honom tillbaka i rätten. Vi tror helt enkelt inte på att ge rika kändisar en annan behandling än övriga rymlingar, säger advokaten Michele Hanisee.
Nu är det upp till en domare att fatta beslut. Om Roman Polanski slipper fängelse vid ankomsten i USA ska han besöka sin hustru Sharon Tates grav, uppger Braun.
Tate mördades av sektledaren Charles Mansons anhängare 1969.
Fakta

Polanski-fallet

1977 erkände Roman Polanski att han haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka. Han genomgick en psykiatrisk utredning och satt 42 dagar i fängelse som en del av en förhandling om straffet.

1978 blev han övertygad om att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff och flydde till Frankrike.

Sedan dess har regissören inte återvänt till USA, inte ens för att ta emot den Oscar han vann för "Pianisten" år 2003.

2009 greps regissören i Schweiz för att utelämnas till USA, men 2010 släpptes han efter tio månader i husarrest.

2015 hördes han i en domstol i Polen, åter med anledning av att USA ville ha honom utlämnad, men efter många om och men beslutades det att inte heller Polen skulle skicka regissören till USA.

Gå till toppen