Dygnet runt

Sebastian Wijk gör comeback – med en avskalad konsert i Helsingborg

Den urbana melankolin och tankar kring för evigt obesvarade frågor fick singer/songwritern Sebastian Wijk att skapa singeln "Poured away the ocean". På fredag är det releasekonsert på Vinylbaren.

Sebastian Wijk, soloartist och sångare i The White Raven, gör sin första solospelning på sex år nu på fredag.Bild: Linn Dupont
Det var när Sebastian Wijk la ifrån sig röstförvrängaren och fimpade hiphopbeatet som låten i dess nuvarande skepnad började ta form.
Året var 2016 och den Helsingborgsbaserade artisten - som debuterade med albumet "Down below" år 2011 och även är sångare i bandet The White Raven - var mitt uppe i en kreativ låtskrivarfas – och en period av intensivt lyssnande på den kanadensiske hiphopartisten Drake.
Vanligtvis kännetecknas Sebastian Wijks solomusik av folk- och americanainfluerade singer/songwriter-låtar. Inspirerad av det kanadensiska svårmodet provade han denna gång istället att experimentera med hiphopelement och en vocoder – ett redskap som förvränger sångrösten på ett melodiöst vis.
– Jag reviderade ganska snart det där. Det kändes inte som mig helt och hållet. Även om jag fortfarande älskar Drake, säger Sebastian Wijk.
Helt utan de urbana influenserna är dock inte "Poured away the ocean". Likt en av Sebastian Wijks förebilder - gruppen Bon Iver som tidigare sysslat med akustiska låtar men mer och mer sökt sig åt det elektroniska - har spåret influenser av melankoliska r'n'b-harmonier.
Just vemodet var en faktor som vägde in stort när han skrev låten.
– Den här låten var en typisk låt som funnits i hjärnan länge. Jag hade tänkt mycket på grejen att det finns saker som aldrig sägs och som kommer förbli osagda. Då kände jag att om de inte blir sagda - då måste jag skriva om det, säger han.
Singeln, som släpptes den 17 mars, är tänkt att följas upp med ytterligare enskilda låtsläpp - som på sikt kan resultera i ett album. Parallellt med solomaterialet spelar han fortfarande aktivt med The White Raven.
På fredag hålls en releasekonsert på Vinylbaren i Helsingborg, vilket blir Sebastian Wijks första solospelning på flera år.
– Jag ser fram emot det, men våndas samtidigt inför tanken på det. Det var länge sedan jag stod helt själv, säger han och tillägger:
– Det ska såklart bli jättespännande att få möta publiken helt ensam. Jag älskar verkligen det.
Gå till toppen