Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Utegym och promenadslinga nyheter i Mölle

Mölle rustas upp inför sommarsäsongen och byn får sin första promenadslinga, 4,6 kilometer lång. Ett utegym vid stationshuset, uppfräschning av lekplatsen och utbyggnad av bryggan vid Solviken är också på gång.

En ny lekplats ska ersätta lekskeppet.
Det händer mycket i Mölle under våren. Det är Höganäs kommun som satsar och Mölle byförening som står för förslagen.
Varför så mycket just nu?
– Vägföreningen som inte finns kvar längre ansvarade tidigare för allmän platsmark. Skötsel och ansvar har nu gått över till kommunen, säger parkingenjör Carola Mooe.
Byns första promenadstig har start och stopp vid stationshuset. Längs Mölleslingan möter skog, hav och kulturupplevelser och stor vikt har lagts på just variation. Slingan går förbi kapellet, uppför Gyllerödsstigen, genom Vita byn till Fäladen och längs vattnet via hamnen till Solvikenbadet med en del rödmarkerade svårare etapper.
– Det här är en hälsosatsning. I Helsingborg har vi Hälsans stig och det här är en liknande satsning för Mölles del, säger Carola Mooe.
Arbetet med att sätta upp stolpar är redan igång och snart ska skyltar upp.
Snart ett minne blott. Den gamla lekplatsen ska bytas ut.Bild: Höganäs kommun
Söder om stationen blir det ett utegym med sex stopp vid olika redskap, en del av dem handikappanpassade. Lekplatsen som idag har sandlåda och gungställning får nu en klätterställning/rutschbana och vippgunga. Däremot är tiden ute för lekskeppet. Masten som var genomrutten har redan tidigare tagits bort och nu försvinner också resten. Startdatum för projekten är lite osäker på grund av leveranstid för redskapen men man räknar med att vara igång om sex veckor.
En satsning på badplatser blir det också. Solvikens brygga byggs ut och det blir några träramper. Fågelviken får en ny toalett.
– Vi är glada för allt som händer nu, det är på tiden. Byföreningen har ett bra samarbete med kommunen och Mölle är ju kommunens största turistort.
Solvikens brygga ska byggas ut.Bild: Niklas Gustavsson
Det säger Mölle byförenings ordförande Mats Jönsson och nämner att kommunen projekterar för renovering och uppbyggnad av hamnen och nya detaljplaner.
Byföreningen jobbar på med att skapa aktiviteter och träffpunkter. I somras blev satsningen på grill och utemöbler lite av en succé. Många kom till torsdagsträffarna i juli.
– Man kan nästan säga att det är ett insomnat Mölle som väckts. Det är bara bra saker som händer och vi tycker det ska bli så spännande.
– Men grundproblemet med att det fasta befolkningsantalet sjunker kvarstår, säger Mats Jönsson.
En fråga som Mölle byförening drivit är byggnadsminnesförklaringen av stationshuset som länsstyrelsen sa nej till 2015. Trots besvikelsen har föreningen hittills inte lyft frågan igen.
– Vi hyr stationshuset av kommunen men det var vi som ansökte. Frågan är vilande och inte prioriterad. Vi har inte orkat gå vidare med den just nu, säger Mats Jönsson.
Gå till toppen