Skåne

Lärare gick på nazistmöte och spred antisemitism – jobbar kvar på skolan

En lärare på en grundskola i Kävlinge gick på nazistmöte och spred antisemitism på nätet. Därefter har hon attackerats med en rökbomb i sitt hem och fått bilens däck sönderskurna.
Nu har skolan hamnat mitt i skottlinjen mellan militanta extremister.

På ”Odens dag” den 25 januari håller en grupp aktivister ur Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) ”Näste 3” möte hemma hos en nazist i Skåne.
På ett foto från mötet – som publicerats på nazistsajten ”Nordfront" – ser det ut som vilken oskyldig studiecirkel som helst.
Kaffemuggar, kakfat och stearinljus.
Klicka på bilden för att se hela.Bild: Skärmbild från sajten Nordfront
Men ett par detaljer sticker ut: En av männen bär en svart t-shirt med texten ”Nationalsocialist”. Och på framsidan av det lilla häftet som gruppen samlats för att studera syns NMR:s logga, den svarta pilen som för tankarna till hakkorset.
Längst till vänster på fotografiet sitter en lärare från Kävlinge. Hon bär en blå tröja med texten ”oopih.com ((()))-free social network”, vilket är ett antisemitiskt socialt nätverk.
Vad är det här för sällskap?
Nordiska motståndsrörelsen är enligt Säpo den mest hårdföra nazistgruppen i Skandinavien. Partiprogrammet som Kävlingeläraren och hennes kamrater studerar bygger på rasbiologi. Demokratin ska störtas och nationen styras av en ”ledare” och en ”senat”, utsedd av NMR.
Enligt en kartläggning som tidskriften Expo gjort av 159 identifierade NMR-aktivister dömdes en fjärdedel för vålds- eller vapenbrott enbart under 2015.
NMR har ett starkt fäste i Skåne. Klisterlappar och affischer där man hotat hänga politiker som ”landsförrädare” har spritts. I fjor utsattes kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurup för ett brandattentat där någon sprejat NMR-loggan på hans hus.
Just nu sitter tre NMR-aktivister häktade i Göteborg misstänkta för att ha utfört tre olika bombdåd mot en vänsterlokal och två flyktingboenden.
Och på fotografiet på Nordfronts hemsida sitter alltså en legitimerad lärare från Kävlinge och studerar NMR:s partiprogram tillsammans med flera kända nazister.
– Vi jobbar väldigt aktivt med vår värdegrund här på skolan, säger rektorn vid den skola där läraren arbetar.
Men går det att samtidigt hylla odemokratiska ideal och arbeta som lärare i en kommunal skola – där undervisningen ska bygga på en värdegrund som utgår från demokrati och alla människors lika värde?
– Jag har ingen rätt enligt lagen att fråga en lärare om hennes politiska åsikter. Mitt arbete sträcker sig till att säkerställa att undervisningen vilar på demokratisk värdegrund. I dagsläget finns inget i hennes lärargärning som ger mig anledning att ifrågasätta det, säger rektorn.
Sydsvenskan och HD har kontaktat läraren för en intervju. Hon skriver i ett mejl att hon inte vill svara på våra frågor och hänvisar till en artikel som en högerextrem nättidning publicerade på måndagen. Där bekräftar hon att hon var med på NMR-mötet i Skåne, men förnekar att hon är medlem i nazistorganisationen.
Hon avslutar mejlet till Sydsvenskan och HD med ett hot: ”Jag har folk bakom mig som ni inte vill ha att göra med.”
I en poddintervju på den högerextrema sajten Motgift.se för en vecka sedan säger läraren att hon gick på NMR-mötet av nyfikenhet.
– Jag känner att jag vet inte riktigt vilket parti man ska rösta på idag, SD börjar ju närma sig de andra sju, så det blir en åttaklöver.
– Jag fick kontakt via Oopih med ett gäng som var med i Nordiska motståndsrörelsen.
Läraren berättar att hon var på mötet för att lyssna.
– Jag hade faktiskt en väldigt trevlig kväll.
Mötet med Nordiska motståndsrörelsen tycks snabbt ha kommit till militanta vänsterextremisters kännedom.
Enligt polisanmälningar som läraren har gjort kastade någon under natten till den 2 februari in en sten och ett rökbombsliknande föremål genom hennes lägenhetsfönster, varpå bostaden fylldes av rök. Också hemma hos sina föräldrar ska hon ha attackerats. Däcken på hennes bil har skurits sönder.
Dagen efter sabotaget mot bilen läste hon ett mejl på jobbet, från en granne som upptäckt att någon sprejat ”nazist” på lärarens balkong.
– Jag bröt ihop. Mina kollegor fick eskortera iväg mig, mitt framför förvånade elever, säger läraren i intervjun på den högerextrema nättidningen.
Mindre än en vecka senare klottrades samma sak på flerfamiljshusets fasad.
Rektorn på skolan fick den 1 februari ett anonymt mejl med tips om lärarens nazistiska kontakter.
Klicka på bilden för att se hela affischen.
Måndagen den 6 mars fick betydligt fler vetskap om de sammanhang läraren rör sig i – då flera affischer med hennes bild satts upp på skolan under helgen. På affischerna, som undertecknats med Antifascistisk aktion (AFA) i Malmö, hängs läraren ut med personnummer, hemadress och föräldrarnas adress.
– Affischerna har utpekat en kvinna som klandervärd, att hon skulle tillhöra någon sorts nazistisk organisation. Detta ska ha uppmärksammats av vaktmästaren som plockat ner affischerna, säger kommunpolis Michael Rydberg.
Affischeringen utreds nu som förtalsbrott av Kävlingepolisen, medan de övriga polisanmälningarna ligger på polisens hatbrottsavdelning i Malmö. Stenen som kastades genom fönstret har beslagtagits för analys.
På skolan i Kävlinge har rektorn hamnat i en svår situation. Å ena sidan en lärares åsiktsfrihet, å andra sidan elevernas rätt till en lärare som ställer upp på demokrati och alla människors lika värde.
Den allra första meningen i Skolverkets läroplan för grundskolan lyder: ”Skolväsendet vilar på demokratins grund.”
Myndigheten betonar vikten av tolerans. Diskriminering på grund av till exempel etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning ska motverkas och främlingsfientlighet och intolerans bemötas med ”aktiva insatser.”
På Kävlingeskolan, där flera elever har annan bakgrund än svensk, säger man sig ha tagit dessa värden på allvar.
Rektorn berättar att man på skolan rådgjort med kommunens skolchef och externa jurister. Från dem har beskedet varit att man som skolledare inte har rätt att efterforska en lärares politiska åskådning. Åsiktsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige.
Rektorn har talat med läraren om skolans värdegrund.
– Hon är fullt införstådd med att undervisningen måste ske på demokratins grund, säger rektorn.
Rektorn har också skickat ut ett lugnande mejl till föräldrarna efter att AFA-affischerna sattes upp på skolan.
"Min bedömning är att i dagsläget finns det ingen anledning till oro och inga signaler tyder på att jag inte kan ha fortsatt förtroende för aktuell lärare."
Men NMR-mötet i januari och lärarens framträdanden i Motgift och i den högerextrema nättidningen inte det enda som knyter henne till den högerextrema miljön.
Hon är mycket aktiv på Oopih.com. Oopih är motsvarigheten till Facebook för högerextrema i Europa. På lärarens konto består bakgrundsbilden av ett Torshammarsmycke över en blå t-shirt. En likadan tröja som hon bar på NMR-mötet, och vars text lyder ”Oopih.com – ((( )))-free social network”. De tre parenteserna är en välkänd symbol i rasbiologiska kretsar och betyder jude eller judisk. Texten på t-shirten kan därmed översättas ”Oopih.com – ett judefritt socialt nätverk.”
På både sitt Oopih- och Facebook-konto är läraren med i en rad nationalistiska och högerextrema grupper.
Läraren uttrycker sympati för förintelseförnekaren Anna Svensson, som var en av talarna på Folkets Demonstrations möte i Trelleborg för två veckor sedan – ett möte som läraren själv också var närvarande vid.
I Oopih-gruppen ”Nationalister i Skåne” skriver en medlem: ”Racistträff i Skåne? Någon som är på?”
Läraren svarar i tråden: ”Låter trevligt”.
FOTNOT: Uppgiften om Expos kartläggning av 159 identifierade NMR-aktivister har preciserats. En fjärdedel av dem dömdes för våld- eller vapenbrott enbart under 2015.
Gå till toppen