Sport

Proffslivet lockar Elin Gustavsson

Ängelholmstjejen Elin Gustavsson gjorde succé i sitt collegelag. Nu blickar hon mot proffslivet.
– Jag vill inte hem till Sverige ännu, säger hon.

Ängelholmaren Elin Gustavsson (i vitt) har gjort succé i sitt collegelag och siktar på att spela vidare som proffs.Bild: CSU Athletics
Elin Gustavsson, 24 år, är i slutet av sitt fjärde och sista år på college i Fort Collins. Hon har fått en blytung roll i sitt Colorado State och många har kallat Gustavsson och en annan svensk tjej, Ellen Nyström, för lagets bästa duo någonsin.
– Vi har spelat väldigt mycket tillsammans och det senaste året har jag och Ellen varit spelarna alla motståndarlag vill stoppa. Vi vann vår serie för fjärde året i följd innan vi tyvärr åkte ut i nästa steg. Men hela min familj har varit här och tittar på när jag spelat under det här sista året och det var jätteroligt, säger Elin Gustavsson.
När vi frågar hur känslan är att tiden i Colorado snart är över funderar Gustavsson en stund innan hon svarar:
– Jag spelar mina sista matcher nu – det känns helt galet. Folk frågar vad jag ska göra efter detta och i nuläget vet jag inte alls. Hjärtat säger att jag inte vill vara klar här ännu, men jag är så otroligt nöjd med mina fyra år här. Jag har utvecklats på alla plan.
Reglerna är stenhårda på college – ingen spelare får vara i kontakt med någon agent eller något annat lag förrän den sista matchen är spelad. Därför kan Gustavsson inte veta hur intresset för henne är inför kommande utmaningar inom basketen.
Med tanke på Gustavssons insats i Colorado kan det både bli tal om spel i Europa och den amerikanska proffsligan WNBA.
– Det kan bli så att jag blir inbjuden till något av WNBA-lagens träningsläger. På ett sätt känns det som att vill jag uppleva professionell basket i Europa. Jag är inte redo att åka tillbaka till Sverige ännu, utan har mer att upptäcka, säger Gustavsson.
Ellen Nyström och Elin Gustavsson fick sjunga svenska nationalsången efter en segermatch för sitt Colorado State.Bild: CSU Athletics
Vilka länder är framstående i Europa?
– Många av mina vänner spelar i Tyskland. Där är det hyfsat bra betalt och bra kvalité på basketen. Det har varit massor av agenter som kontaktat mig på mejl och sociala medier, men jag får inte höra av mig till dem ännu. Sen gäller det att välja rätt agent.
Beslutet att lämna Sverige för college är knappast något Gustavsson ångrar. Förutom framgångarna inom basketen har hon utbildat sig inom kommunikation.
– Jag kanske kan plugga vidare och spela samtidigt i Europa – vi får se vad som händer. Jag är väldigt taggad på att se vad som väntar i framtiden och älskar basketen mer och mer hela tiden, säger Gustavsson.
Gå till toppen