Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kenny Lindquists krönika

Kenny Lindquist: Dags för H17 för sjutton

När jag flyttade till Helsingborg för snart 40 år sen var Söder en idyll. Min första lägenhet var ett renoveringsobjekt. När jag steg in i hallen rasade tapeten över mig. Trots det tyckte jag från första dagen mycket om den pittoreska stadsdelen.

Här fanns allt.
Domusvaruhuset, restauranger, banker, flera postkontor, Spritbolaget... och inte minst folklivet.
På Eneborgs var det lätt att leva. Ville jag ha sällskap gick jag bara nerför Gasverksbacken till kulthaket Punkten som drevs av en trevlig grekisk familj. Där ställdes inga krav på det yttre. Eller som en tidning skrev i en krogrecension:
”Hit kan du komma iförd endast kalsonger utan att nån bryr sig.”
Under årens lopp har Söder ofta kommit i andra hand. Min lokalhistoriskt kunnige kamrat Carlsson berättade att stadsdelen för många år sen behövde ny gatubelysning.
Visst, sa några generösa gatupolitiker och plockade ner lyktorna på Tågaborg och forslade dem till Söder. Norr fick sprillans nya.
Kring millennieskiftet startades projektet ”Söder i förändring”. Furutorpsplatsen rustades upp liksom Mäster Palms plats. Men den stora ambitionen var att Söder skulle utvecklas till en levande stadsdel, präglad av mångfald, framtidstro, god miljö, väl fungerande infrastruktur och service.
Vad hände?
Av den stora ambitionen blev det föga.
Det mesta stannade av och Söders förfall tog vid.
För några år sen slog även Spritbolaget igen. Åhléns hade total utförsäljning. Nordea lades ner. Swedbank ersattes av en begravningsbyrå.
Nu är det hög tid för krafttag. Jag tycker att det är dags för en ny bomässa i Helsingborg. Och låt den ligga på Söder. Döp den till H17 och sätt spotlight på denna pittoreska del av Helsingborg. Bygg broar mellan människor och njut av mångfalden.
Öppna Södergatan för biltrafik och bjud på fri parkering. Det motverkar affärsdöden.
Det sistnämnda är miljöpolitiskt sprängstoff.
Belackare i stans norra delar som kallar Söder för South Bronx syftar på pyromani och annan kriminalitet ska veta att det är illasinnat förtal.
Cykeln i källaren har inte blivit snodd på länge och de flesta kåkarna står kvar.
Att polisen sen grep en riksbekant ligaledare i kvarteren för många år sedan…
tja… sånt kan ju hända – överallt.
Gå till toppen