Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pallkragen i fokus på vårens fröbibliotek

Trädgårdsfotografen och inspiratören Annika Christensen berättar om hur man odlar i pallkrage på vårens fröbibliotek.

Annika Christensen älskar sin trädgård och både äter, sover och jobbar i den.Bild: Evelina Gunnarsson
För tredje året anordnas fröbibliotek i Ängelholms kommun. Den 28 mars kommer Annika Christensen, trädgårdsfotograf och inspiratör till Hjärnarps bibliotek klockan 18 för att prata om hur man odlar i pallkrage. Hon ger tips för både nybörjaren och den mer rutinerade.
– Jag kommer att prata om hur man odlar i upphöjda bäddar. Eftersom de är höga värms jorden upp snabbare och man kan skörda tidigare på våren och senare på hösten. Dessutom kommer jag tipsa om olika lådor och hur man förbereder bäddarna, säger Annika Christensen.
I höstas grävde hon ner löv i bäddarna som nu förmultnat och gjort att maskar trivs bra. Jorden ska gödslas och sedan fortsätter Annika att vårda jorden under hela säsongen med bland annat nässelvatten och gräsklipp.
– Nu är perfekt tid att starta upp allt. För de som startar upp en ny pallkrage är det viktigt att bottna upp med löv, pinnar och annat spill från trädgården. Man kan köpa den lite billigare jorden i mataffärer om man blandar ut den med gödsel, säger Annika.
Hon kommer också att tipsa om vad man kan odla i pallkrage, när det passar sig bäst och hur man gör för att maximera säsongen.
– Jag sår lite och ofta. Till exempel sår jag åtta romansallad istället för 30 på en gång. Sår jag det var tredje vecka har jag sallad hela sommaren.
För tredje gången är Annika Christensen en del av bibliotekets fröbibliotek.
– Det är bra med fröbibliotek, det finns en del växter som inte finns att köpa. Här är en murbrinka som är väldigt sällsynt och just den här har jag övervintrat i åtta år och tagit frön från.
En del tar med sig fröer till träffen, andra kommer tomhänta. Annika kommer bland annat ha med sig fröer från röd och grön malabarspenat.
– En del lånar fröer. Ibland får man det inte att växa och kan inte lämna tillbaka fröerna nästa gång. Då kan man ta med sig några andra.
Annika tror att fröbibliotek är viktiga för att bevara de olika fröerna. Sedan ett par år tillbaka pågår det stora fröupproret. Avgifterna för frökontroller hos svenska fröföretag har höjts kraftigt och de ökade kostnaderna kan hota företagen till nedskärningar eller till och med nedläggning.
2005 sadlade Annika om från förskollärare till trädgårdsfotograf. I dag är fotograferingen hennes huvudsyssla men hon skriver också för tidningen Allt om trädgård, driver en blogg och ett instagramkonto.
Är trädgården din favoritplats?
– Ja verkligen. Jag jobbar, äter och sover i trädgården. Jag hade kunnat ha mer ordning här om jag inte hade njutit så mycket. Vissa dagar får jag inte gjort någonting. Men det är de dagarna som man formaterar hjärnan.
Hon visar upp den stora trädgården, här finns det lugna rummet, den ätbara delen, ängen och gömstället. Annika älskar de olika platserna i trädgården.
– Jag är precis som katten och väljer alltid den göttigaste platsen att vara på, det är ofta den varmaste. Jag har en bild på katten där den hänger vid muren för att kunna njuta av den sista solen den dagen.
Gå till toppen