Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Earth hour i fokus på Asken i Grevie

Under fredagen släcktes skolan och tre förskolor ner i Grevie. Fokus sattes under hela dagen på klimat och hållbarhet.

Lampor släcktes och elektrisk utrustning stängdes av samtidigt som det serverades vegetarisk och kall mat i matsalen på skolan Asken som Båstad Montessori står bakom.
Skolans miljöråd med elever från flera klasser har arbetat lite extra med klimattemat.
– Mycket miljöpåverkan gör att jorden bli upphettad. Vi barn kan förbättra vår framtid, säger Theo Digman, 9 år, en av de som sitter med i miljörådet.
Under en timme släcktes hela skolan ned. Någon klass valde att fortsätta ha nedsläckt och inte använda datorer, surfplattor eller liknande under hela skoldagen. Eleverna fick även möjlighet att gå en tipspromenad med miljöfrågor.
Under fredagen genomförde skolan Asken i Grevie sin egen Earth hour. Eleverna i årskurs 3 släckte ner och ägnade sig åt klimattema hela dagen.Bild: Michael Lundblad
I årskurs 3 löste några elever ett korsord med miljötema, men eftersom även kopiatorn var avstängd under skolans egen Earth hour på fredagsmorgonen fick eleverna rita av korsordet för hand på ett annat papper.
Skolan är med i det som kallas för Grön flagg som i Sverige drivs av stiftelsen Håll Sverige rent. Om skolans egen Earth hour kommer att återkomma till nästa år återstår att se.
– Det är första gången vi gör det. Vi får utvärdera och se. Samtidigt vill vi uppmana andra skolor att göra likadant, säger Joanna Waller, skolans ansvariga pedagog för Grön flagg.
Eleverna fick även berätta hur de tar sig till skolan.
Några av eleverna hade uppmärksammat Earth hour under tidigare år i sina hem och Theo Digman tillhör en av eleverna som tänker medverka i lördagens Earth hour när han är hemma.
– Jag ska säga till mina föräldrar på skarpen i år, säger han.
Bakom Earth hour, som i år pågår mellan klockan 20.30 och 21.30 under lördagen den 25 mars, står Världsnaturfonden WWF. Arrangemanget beskrivs som världens största miljömanifestation.
Skolans miljöråd har varit med och arbetat fram aktiviteterna under skolans egen Earth hour. I rådet ingår bland andra Liam Heyes, Lisa Digman, Juni Bladh och Theo Digman.Bild: Michael Lundblad
Gå till toppen