Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nu börjar sökandet efter glömda Nils Forsberg-tavlor

Har du en målning av Helsingborgskonstnären Nils Forsberg där hemma? Då vill föreningen Nils Forsbergsällskapet komma i kontakt med dig – för en ny inventering.

I samband med en utställning på Klippans konsthall bildades Nils Forsbergsällskapet. Nu anordnar de en omfattande inventering av hans verk i nordvästra Skåne.Bild: RICKARD NILSSON
– Vi har sett att det finns väldigt fina verk av Nils Forsberg i flera hem runtom i bygderna i nordvästra Skåne. Nu har vi lagt upp en stor undersökning för att dokumentera och samla ihop så mycket information som vi kan om dessa målningar, säger Bo Alvberger, ordförande i Nils Forsbergsällskapet.
Inventeringen inleddes i veckan och pågår året ut.
Målet, berättar Bo Alvberger, är att sammanställa information om tidigare glömda målningar av Nils Forsberg - en Helsingborgsverksam konstnär som föddes i Kätteryd utanför Riseberga år 1842 och avled 1934. Dokumentationen hoppas han kan resultera i att fler verk arkiveras.
I 40 års tid var Nils Forsberg verksam som konstnär i Paris. Lika länge var han verksam i Helsingborg, där han avled år 1934.Bild: Niklas Gustavsson
– Nils Forsberg var en mycket självständig konstnär som utvecklade sin förmåga till ett mästerskap. Han belönades till och med med en guldmedalj för en tavla i Paris år 1888, vilket gör honom till den första utanför Frankrike som fick detta vid denna tidpunkt, säger Bo Alvberger.
Några av Nils Forsbergs kändaste verk är tavlorna "Akrobatfamilj inför cirkusdirektören" och "En hjältes död" - dessutom målade han altartavlan till Kattarps kyrka. Trots detta, och sin framgång i Paris, är Nils Forsberg idag något av en bortglömd konstnär, förklarar Bo Alvberger.
Under 1900-talet var modernismen det konstnärliga uttryck som primärt rådde, och Nils Forsbergs målningar i traditionell västerländsk stil betraktades därför som ur tiden.
Nils Forsberg målade föreställande konst i traditionell västerländsk stil.Bild: Niklas Gustavsson
Nu börjar däremot den gamla traditionella föreställande konsten komma tillbaka mer och mer, enligt Bo Alvberger.
– Det har ofta sagts att 1800-talets konst är undervärderad. Nu kan man se hur många konstnärer målar i denna stil och om man sprider kunskapen ännu mer kan värdet i dessa målningar öka ytterligare.
Om man har en tavla av Nils Forsberg hemma – vad gör man då?
– Då hör man av sig till oss via telefon eller Facebook. Vi kommer i så fall att göra ett besök där vi tar bilder och antecknar så mycket vi kan.
UPPDATERING: I en tidigare publicerad version uppgavs det att inventeringen samarrangerades med Kulturmagasinet och detta skulle resultera i en utställning på Dunkers kulturhus år 2018. Så är inte fallet. I nuläget finns det ingen utställning inplanerad.
Gå till toppen