Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Johan Wissman sluter cirkeln – lägger av efter SM i Helsingborg

18-årig elitkarriär tar slut där allt började. Sprintern sätter punkt på Heden.

Bild: Sandra Henningsson
Det var på Heden allt började för sprintern Johan Wissman. När SM avgörs på just den arenan i sommar blir det också punkten för Rydebäckssonens 18-åriga elitkarriär.
— SM i Helsingborg kommer att bli min sista tävling som elitidrottare. Det känns fantastiskt att kunna knyta ihop säcken och avrunda en lång, lång karriär på Hedens IP. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Johan Wissman som sedan åtta år tillbaka bor och tränar i Stockholm.
Till sommaren börjar två nya kapitel skrivas för 35-åringen och därmed föll alla bitar på plats på en och samma gång.
— Jag ska bli pappa för första gången och samtidigt ska jag utbilda mig till brandman. När jag insåg att det inte var så många år kvar av karriären började jag utbilda mig till det.
För fyra veckor sedan vann han ännu ett SM-guld på 200 meter och formen är god.
— Det är härligt att kunna ta ett sådant här beslut på de här premisserna. Samtidigt har jag tid att kunna njuta av det här och ha en härlig sommar fram till SM i Helsingborg.
Han kom med i landslaget 2000, vann det första SM-guld året efter och totalt har det blivit 26 stycken av den ädlaste valören.
— Jag har fått hålla på så länge och verkligen älskat varenda stund så jag tror inte att det kommer att bli någon saknad. Med tanke å mitt yrkesval kommer jag att fortsätta träna efter karriären, men någonstans vill jag sätta en punkt, säger sprintern.
Vem vet, möjligen kan det bli en veterankarriär, en karriär han redan inlett med att sätta rekord.
— Jag har ju fuskat lite redan, säger Johan Wissman med ett skratt, men jag kommer inte att satsa. Det här är min sista sommar och fokus är SM.
Senast SM avgjordes på Heden 2005 valde en småskadad hemmason att endast springa 400 meter. En distans han också tog guld på. Hur ser upplägget ut i sommar då?
— Som det känns är träningen inriktad på 400 meter. men med den träning jag bedriver kommer jag att vara minst lika bra på 200 meter. Det återstår att se. Jag har haft flest år på 200 meter, men kanske mina bästa resultat på 400. Kanske både och. Vi får se, säger Johan Wissman.

Wissmans milstolpar

1. "Junior-EM 2001. Jag gick till final på 400 meter med två tusendelars marginal. Jag ville inte springa finalen. Men min dåvarande tränare lyfte upp mig mentalt och fick mig att springa finalen och det blev ett silver. Att vara mentalt förberedd har jag burit med mig under resten av min karriär."
2. "Tillsammans med min tränare Kent Olsson satte jag upp en plan att satsa på 200 meter till EM i Göteborg 2006 för att få upp snabbheten och återgå till 400. Vi lyckades otroligt bra och jag tog EM-silver. Kanske snäppet över vad man vågat hoppas på."
3. "2007 gick jag till VM-final i Osaka på 400 meter så valet vi gjorde var rätt." Wissman var förste svensk i en 400-metersfinal sedan 1920.
4. "Att ta sig till en OS-final 2008 i Peking måste också räknas till en stor milstolpe."
5. "2009 fick jag uppleva det som alla individuella idrottare drömmer om. Att få stå överst på pallen. Även om EM-guldet på 400 meter inomhus i Turin idrottsligt kanske inte är större än en OS-final så är det ändå stort att vinna ett mästerskap."
6. "Den sista milstolpen blir i sommar på Heden."
Läs alla artiklar om: Johan Wissman avslutar karriären
Gå till toppen