Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matkooperativet Helsingborg håller öppet hus och kör igång en crowdfundingkampanj

På lördag 1 april kan helsingborgarna få en första inblick i den nya butiken som öppnar i maj.

Några av medlemmarna i Matkooperativet Helsingborg framför lokalen i korsningen Möllegränden–Södra Strandgatan där den nya butiken ska öppna.Bild: Tomas Polvall
I oktober förra året drog Matkooperativet Helsingborg igång. I februari i år bildades föreningen officiellt och sedan dess har mycket hänt.
– Vi är 107 medlemmar nu och nästan 600 följer oss på Facebook. Vi trodde att vi kanske skulle få ihop 45 medlemmar. Det är så häftigt att se att så många är intresserade, säger Hanna Bergström, som tog initiativet till kooperativet tillsammans med William Persson.
– Och det här handlar ju inte bara om att vi ska öppna en butik, utan det finns också något starkare och djupare bakom det här. Folk är verkligen intresserade av hållbar mat och ekologisk utveckling, säger Hanna Bergström.
Kristina och Ester Grenås putsar fönsterna till matkooperativets lokal.Bild: Tomas Polvall
Just nu är det dock fullt fokus på butiken som ska öppnas i en lokal i hörnet Möllegränden–Norra Strandgatan.
I helgen var ett 30-tal medlemmar på plats och inspekterade och städade lokalen.
–Vi delade nog allihop den härliga känslan av att få bidra och skapa något tillsammans. Det var roligt att se så många samlade och det blev en mycket inspirerande dag, säger Hanna Bergström.
Den 1 april kommer Matkooperativet Helsingborg att ha öppet hus i lokalen mellan klockan 12 och 14.
– Ett öppet hus ger oss möjlighet att berätta mer om bakgrunden och planerna och försöka göra ännu fler intresserade, säger Hanna Bergström.
Några av kooperativets medlemmar, Jan och Margareta Lönnerfors samt Katarina Wiik, på plats i den nya lokalen.Bild: William Persson
Samtidigt drar kooperativet i gång en crowdfundingkampanj på Kickstarter.
– Vi har ju inga pengar förutom de medlemsavgifter vi fått in. Så vi behöver kapital för att kunna köpa in varor, säger Hanna Bergström.
Totalt behövs 100 000 kronor för att få igång verksamheten. 30 000 är redan klara i form av medlemsavgifterna.
– Alltså är det 70 000 kr kvar. Med helsingborgarnas stöd tror vi att vi kommer vi att kunna samla ihop detta. Det är många i Helsingborg som delar vår dröm och vill ha en hållbar mataffär, ett alternativ till de konventionella butikerna med ett mer spännande och lokalproducerat utbud, säger Hanna Bergström.
Planen är att butiken ska öppna den 20 maj.
– Vi får se om vi lyckas till det datumet. Vi har en arbetsgrupp som är i full gång med att planera för inredning och inköp.
Gå till toppen