Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Oxfam: Banker inom EU flyr skatter i paradis

Var fjärde vinstkrona hos Europas 20 största banker tjänas in i skatteparadis, uppger organisationerna Oxfam och Fair finance guide i en ny rapport. Vinsterna i Luxemburg är större än i Storbritannien, Tyskland och Sverige tillsammans

Text

Massor av skattepengar försvinner, när EU:s största banker utnyttjar skatteparadis för att betala så lite som möjligt, enligt en ny rapport från Oxfam och Fair finance guide. Arkivbild.

Bild: Michael Probst/AP/TT

Annons

– Vi säger inte att det bankerna gör är olagligt, men det är helt klart omoraliskt, med tanke på vilka summor länder förlorar på grund av skatteflykt, säger rapportförfattaren Manon Aubry.

Enligt rapporten har bankerna verksamhet i skatteparadisen för att betala så lite som möjligt i skatt.

– Bankerna överanvänder skatteparadis. Paradisen står för 26 procent av vinsten och bara 7 procent av anställda i länderna. Hur kan de göra så stora vinster med så lite personal?

Det är uppenbart att en del av bankerna finns i vissa länder för att undvika skatt, eftersom bankerna bokför stora vinster, i vissa fall utan att ha några anställda där, enligt organisationerna.

Och när bankerna har anställda i skatteparadis, så är vinsten de genererar oproportionerligt stor. En vanlig bankanställd motsvarar en genomsnittlig vinst på 45 000 euro per år, medan siffran för en anställd i ett skatteparadis är 171 000.

Annons

Annons

– Vi ser en del galna exempel. På Caymanöarna drar varje anställd in sex miljoner euro, säger Aubry.

Luxemburg, som efter Hongkong beskrivs som det näst största skatteparadiset i total vinst hos bankerna, är ett exempel. Bankerna har bara 0,5 procent av sina anställda i landet, men 5,2 procent av den globala vinsten. Enligt rapporten är vinsten i landet större än bankernas totala vinst i Storbritannien, Sverige och Tyskland tillsammans.

Nordeas Luxemburgkontor hamnar under organisationens lupp. Oxfam och Fair finance guide skriver att Nordeas knappt 400 anställda i det lilla landet motsvarar en procent av totala personalstyrkan, men står för fyra procent av vinsten. Det är inte försumbart, enligt Aubry.

– Men Nordea har få aktiviteter i skatteparadis, jämfört med många andra, säger hon och jämför med franska storbanken BNP Paribas där vinstsiffran är 20 procent.

Nordeas presschef Petter Brunnberg menar att bolagets närvaro i Luxemburg inte beror på skattesystemet.

– För oss finns inga skattemässiga fördelar med Luxemburg eftersom bolagsskatten är högre där. Anledningen till att vi funnits där är att det är ett finansiellt centrum för kapitalförvaltning och det är naturligt att vara där eftersom det finns infrastruktur och kompetens på plats, säger han.

TT: Hur kan ni göra så stora vinster i Luxemburg trots att ni har så lite personal?´

– Det går inte att jämföra olika verksamheter på det sättet. I Sverige har vi exempelvis mer personal eftersom vi har så många bankkontor. I Luxemburg sysslar vi enbart med kapitalförvaltning.

Annons

Nordeas Luxemburgkontor fick förra året kritik för att ha hjälpt kunder att undvika skatt genom att skapa företag i skatteparadis. Nordea sade då att banken tar kraftigt avstånd från skatteflykt och lovade att se över sin policy.

Annons

"Vår policy vad gäller skatterådgivning och våra etiska normer är tydliga: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting som vi uppmuntrar våra kunder till eller bistår dem med.", sade vd Casper von Koskull i ett pressmeddelande.

Fakta: Vinster på 25 miljarder euro

Hjälporganisationen Oxfam och Fair finance guide har använt data som bankerna inom EU sedan 2015 är skyldiga att lämna in om sina verksamheter.

Drygt var fjärde vinstkrona, totalt motsvarande nästan 240 miljarder kronor (25 miljarder euro) hos de 20 största bankerna har tjänats in i skatteparadis under 2015.

Trots att 26 procent av vinsterna bokförts i länderna, står länderna bara för 12 procent av bankernas omsättning och 7 procent av de anställda.

Bankerna har också tjänat motsvarande 3,6 miljarder kronor i sju länder som Caymanöarna, Panama och Bahamas, utan att betala någonting i skatt i länderna.

Källa: Oxfam, Fair finance guide

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan