Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

”Att äta moderkakan är en hyllning till det som gett barnet näring”

Det har seglat upp som ett fenomen bland kändisar på sociala medier - att äta moderkakan efter förlossningen.
–Den smakar mest järn, säger Rannveig Stefánsdóttir.
Hon omvandlar moderkakan till pulver åt nyblivna mammor.

Mycket järn. Och mjuk, lättuggad, Så beskriver Rannveig Stefánsdóttir (här med sin son som är 2,5 år) smaken av moderkaka, som hon provade när sonen var nyfödd.Bild: Lars Brundin
Yoga girl, yogainstruktören Rachel Bråthén, som är svenska men bor på ön Aruba, födde häromveckan sitt första barn och berättade i en livevideo på Instagram för sina 2 miljoner följare att hon skulle äta sin moderkaka. Hon sällade sig därmed till en rad kändisar, däribland Kim och Kourtney Kardashian, som har blivit förespråkare för trenden att kort efter förlossningen äta sin moderkaka, i torkad form i kapslar.
– Moderkakan består av celler, järn och hormoner. Det är bra näring att få i sig efter förlossningen, som komplement till annan kost, säger Rannveig Stefánsdóttir, som är doula och även erbjuder nyblivna mammor att få sin moderkaka omvandlad till pulver.
–I vår kultur ses moderkakan som skräp, en biprodukt som ska slängas. Men moderkakan är fantastisk, den förtjänar att omhändertas med omsorg. Att äta moderkakan är en hyllning till det som gett näring åt barnet.
Hon är samtidigt ödmjuk inför det faktum att det inte finns någon forskning som stärker tesen att moderkakan skulle öka mjölkproduktionen, förhindra förlossningsdepression eller höja kvinnans järnvärden – som många förespråkare hävdar.
– Det är mycket möjligt att det bara finns en placebo-effekt. Men det behöver väl inte vara negativt? Många kvinnor är nyfikna och vill testa.
Rannveig Stefánsdóttir bor i Dalby och arbetar som doula. Genom sitt företag erbjuder hon kvinnor eller par att vara med på förlossningen som ett psykiskt stöd, dock utan medicinskt ansvar - det har ju barnmorskan. Hon har tidigare jobbat som undersköterska på förlossningen i Lund.
– Traditionellt sett är ju undersköterskan en doula. Det är hon som tar hand om paret, är på plats och ger stöd. Men vårdkrisen har lett till att undersköterskorna inte kan vara lika närvarande längre utan måste springa mellan rummen. Det är där jag kommer in i bilden.
Genom sitt arbete träffar hon kvinnor som är nyfikna på att ta del av moderkakan efter förlossningen, så som hon själv var när hon fick sitt andra barn för två och ett halvt år sedan.
Själv hann hon inte göra processen med att kapsla in sin egen moderkaka i tid. Den måste börja ångkokas och torkas inom 48 timmar efter förlossningen, enligt de rekommendationer hon följer. Så hon tog istället en liten rå bit av moderkakan och smakade.
–Mycket järn smakade det.
Hur var konsistensen?
– Väldigt mjuk. Lättuggad. Många tror att den är seg, men det var den inte.
De senaste två åren har hon omvandlat sjutton skånska moderkakor till kapslar med pulver.
–Jag får ett sms: ”Nu är bebisen här”. Då tar jag med mina kastruller och grejer och åker hem till parets bostad, för det är där jag gör hela processen.
Hon desinficerar köket noggrant. Efter en stund kommer partnern eller pappan och lämnar moderkakan i en påse.
–Först skrubbar jag den väldigt noga så att den blir helt ren. Sedan ångkokar jag den, och torkar den i en svamptork.
När processen är klar smulas bitarna sönder till ett pulver som kapslas in.
Moderkakan skrubbas ren, ångkokas och läggs sedan i svamptork. Sedan smulas moderkakan ner till pulver och läggs i kapslar. De kan ätas hela, eller hällas ner i till exempel en smoothie.Bild: Rannveig Stefánsdóttir.
Två dygn efter förlossningen kan mamman börja äta kapslarna.
En mindre studie med mycket få deltagare gjordes av forskare på amerikanska University of Nevada och presenterades hösten 2016. Enligt den påverkades inte deltagarnas järnvärden åt något håll av att äta kapslar med torkad moderkaka. Tio av kvinnorna åt kapslarna, samtidigt som tretton av dem fick ett placebo-piller med torkat nötkött. Efter de tre veckorna kunde forskarna inte se någon skillnad i kvinnornas järnvärden.
Det finns inga studier som visar att det på något sätt skulle vara skadligt att äta moderkakan.
”De flesta däggdjur äter moderkakan när de har fött sina barn”, säger Rannveig Stefánsdóttir, som även gör smycken av pulvret.Bild: Rannveig Stefánsdottír
– De flesta tycker det är flum. När jag själv hade ätit av min moderkaka funderade jag över om jag skulle berätta eller inte. Men mina vänner vet redan att jag är en ”crazy placenta woman” så skit samma, säger hon och skrattar.
Vad är det då som får en att vilja äta sin moderkaka?
– Det är så himla personligt. Vissa av mina kunder säger att det är något de vill göra, bara. Andra hade en förlossningsdepression förra gången och vill testa om detta kan hjälpa. Det kan också vara som en ritual, ett sista kapitel på en graviditet och förlossning.
Hon tror att många håller det hemligt.
– De ser det som något privat, det här gör jag för mig.
Och på frågorna hon får märker hon att moderkakan är laddad med symbolik, att den väcker många känslor.
–Jag har full förståelse för att folk tycker det är äckligt med moderkakor. Min sambo tycker också det. Jag respekterar den känslan. Men jag finns här för de kvinnor som vill veta mer.
Gå till toppen