Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggplaner het potatis för Viken

Den segdragna frågan om byggplanerna för Potatisåkern i Viken debatterades på tisdagskvällen på Hemgården. Och det var som tidigare höjden på de planerade husen som vållade mest debatt.

Vikens kultur- och byaföreningens ordförande Christer Johansson inleder paneldebatten med en tillbakablick om turerna kring Potatisåkern.Bild: Sven-Erik Svensson
Alla 150 platserna på Vikens hemgård fylldes på tisdagskvällen med Vikenbor som kom för att höra politiker från Höganäs samtliga fullmäktigepartier diskutera den planerade bebyggelsen på Potatisåkern.
– Vi är inte emot utveckling i Viken, men höjd på husen är inte utveckling. Ta ned höjden så är det inga problem, sa Christer Johansson, ordförande i arrangerade Vikens kultur- och byaförening.
Kvällens moderator Lotta Hördin började med att fråga vad som krävdes för att Vikenborna skulle få politikerna att lyssna.
– Man kan ha olika åsikter. Men jag anser att vi kommit en lång väg från det ursprungliga förslaget, genom att lyssna, sa Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande.
Det kom 150 personer till Vikens hemgård för att höra på politikerna från de åtta fullmäktigepartierna.Bild: Sven-Erik Svensson
Förslaget på sex våningar har i det senaste förslaget till detaljplan bytts ut mot en annan karaktär på husen och högst 4,5 våningar. Men kritiker menar att kommunen lyssnat mer på exploatören än på de boende i Viken.
–Vi är här för att lyssna. Det finns inget projekt som diskuterats så mycket som Potatisåkern. Att ha en medborgardialog innebär inte alltid att man får som man vill. Det finns många olika intressen att väga in, säger oppositionsrådet Lennart Nilsson (S).
Han har inte själv varit med och fattat några beslut i ärendet, men tycker att alliansens politiker har haft tillräckligt med möten och lyssnat på Vikenborna.
–Sedan om man varit lomhörda eller lyhörda, det vet jag inte, säger han.
Kommunalrådet Ulf Molin (C) menar att det finns många Vikenbor som inte skrivit på de protestlistor som samlats in. Och att det behövs alternativa boende för de äldre som vill bo kvar i Viken, men inte längre orkar med egen villa och trädgård.
– Då är det viktigt med ett boende nära bra kommunikationer, säger han.
Lotta Hördin undrar om kommunen har lovat byggaren att få bygga höga hus på Potatisåkern.
–Jag har inga sådana indikationer. Och kommer inte att utlova något sådant i den process vi har framför oss, säger Peter Schölander.
Det kom många frågor från publiken, när politikerna i Höganäs debatterade Potatisåkern på Vikens hemgård.Bild: Sven-Erik Svensson
När frågorna från publiken släpptes in i debatten, var de flesta från Vikenbor som var negativa till planförslaget och de höga husen. Men en äldre man, som bott länge i Viken, tyckte förslaget var bra.
– Bykänslan har jag till gamla Viken, inte villamattan runt omkring. Vi som inte kan bo kvar i villorna och vill komma till ett hus med hiss och nära till affär. Och vill behålla vårt sociala nätverk, tycker det är ett jättebra förslag.
Men en annan, lite yngre man, undrar om politikerna har kunskaper om hur man bäst bygger en by för ett modernt samhälle.
– Jag står här med ett tungt hjärta, jag har växt upp och vill fortsätta bo här. Det viktigaste är att det känns bra där man bor. Inte att det ligger nära en busshållplats, dit kan man cykla, sa han.
Gå till toppen