Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Fastighetsägare får ha privat brygga på Ven – trots naturområde

Mark- och miljödomstolen upphäver ännu en gång ett beslut från länsstyrelsen om en privat brygga i ett Natura 2000-område på Ven. Fastighetsägaren som får dispens från strandskyddet har hänvisat till att det har funnits en brygga på platsen i 100 år.

Bild: Richard Conricus
Enligt fastighetsägaren fanns det en brygga på platsen när hennes pappa år 1970 köpte huset. Mycket tyder också på att det har funnits en brygga — eller en pir — till fastigheten under nära 100 år.
Kvinnan har även poängterat att det från strandlinjen och en bra bit ut i vattnet är fullt av tegelstenar, hela och flisade. Ett resultat av tidigare dumpningar av tusentals ton tegel utanför Ven. Risken att skada sig vid bad från stranden är därför stor och det är nödvändigt med en brygga, anser fastighetsägaren som för några år sedan byggde en ny brygga då den gamla var sliten.
Länsstyrelsen har i ett tidigare beslut från januari 2015 beslutat att bryggan måste avlägsnas eftersom den är större än och kraftigare än den tidigare, dessutom placerad i ett annat läge samtidigt som den stör friluftslivet.
Fastighetsägaren överklagade och fick rätt i mark- och miljödomstolen. Dock uppmanades hon att söka dispens för den nya bryggan hos länsstyrelsen.
Länsstyrelsen gav inte dispens. Man hänvisade till att det i närområdet inom ett avstånd av cirka 35 meter finns en annan brygga som har dispens samt att man ska vara restriktiv med bryggor i Natura 2000-områden.
Mark- och miljödomstolen har nu upphävt det beslutet och fastighetsägaren får dispens från strandskyddet. Därmed får bryggan vara kvar.
Gå till toppen