Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liga lurades med lömska annonser på Blocket

En liga vars specialitet var att sälja alltifrån telefoner till byggnadsställningar på Blocket men aldrig leverera några varor har nu fått sina straff. Två män från Helsingborg döms till fängelse.

Ligan, som bestod av fyra män från Helsingborg och en man från Kristianstad, hade ett mer genomtänkt upplägg än många andra internetbedragare. Till försäljning på Blocket lade de ut telefoner men även mindre vanliga varor som plåtsaxar och små skogsmaskiner. Att köparna kontrollerade säljarnas identitet hjälpte inte, eftersom annonsörerna utnyttjade oskyldiga människors personuppgifter.
Efter att säljarna lurats att sätta in pengar på ett anvisat konto levererades aldrig några varor. Telefonnumren som annonserna betalats från ledde till oskyldiga personer, som alla hade gemensamt att de någon gång lånat ut sina telefoner en kort stund till okända som sade sig vara i en nödsituation. Men nöden bestod endast av ett behov att betala en Blocketannons med någon annans telefon. Ett 20-tal personer har anmält att de har lurats.
Så småningom lyckades polisen nysta upp bedrägerihärvan, vilket ledde till att fem män, varav fyra från Helsingborg, ställdes inför rätta.
En 21-årig helsingborgare döms nu till ett års fängelse för bland annat bedrägeri. En 22-årig man från Kristianstad döms till sex månaders fängelse medan två helsingborgare, 27 respektive 35 år döms till fängelse i fyra månader respektive villkorlig dom. En 59-årig helsingborgare frias från ett åtal om penningtvättbrott efter misstankar om att han upplät sitt bankkonto till bedragarna.
Tre av männen var dessutom åtalade för att ha tvingat en ung kvinna att åka från Kristianstad till Helsingborg där hon enligt egna uppgifter hölls inspärrad i en lägenhet i tre dagar med undantag för när hon tvingades teckna ett telefonabonnemang i en butik och ta ut pengar som satts in på hennes konto.
Tingsrätten utesluter inte att kvinnan i själva verket deltog i brotten frivilligt. Hon var i kontakt med två personer under sin vistelse i Helsingborg och det dröjde relativt lång tid innan hon polisanmälde att hon hållits inlåst. Därför frias nu de tre männen från åtalet om olaga tvång.
Gå till toppen