Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetet bakom kulisserna på Bruksspelet har satt igång

Bruksspelet kommer den här gången att utspela sig på 1920-talet och har en hel del med flyg att göra. Redan nu pågår förberedelserna för fullt.

Heléne Lindquist, Tobias Nilsson och Christian Olsson diskuterar ritningen av scenografin inför årets upplaga av Bruksspelet, som denna gång kommer att utspela sig på 1920-talet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Inne på allaktivitetshuset Sågen i Klippan ligger tyger utspridda på ett bord och symaskinerna surrar.
– Äsch, det här är ju det sämsta jobbet jag har gjort, säger Kim Granvik och håller upp en brun kjol som han just är i färd med att sy till årets föreställning.
Det är andra gången som han är med och arbetar med Bruksspelet.
– Det är fantastiskt roligt, och spännande att se vad mycket som ligger bakom en föreställning. Det är ju så mycket som inte syns.
Till årets föreställning, som kommer att utspela sig på 1920-talet, är det en sisådär hundra dräkter som ska ordnas fram. Trots att vissa av kläderna går att sy om av rekvisitan från tidigare år, så är det en hel del jobb som ligger framför gänget.
– Oftast blir det att vi måste ändra lite på dem sedan igen när skådespelarna väl tar på sig kläderna, säger Annika Lindquist, som har varit med och sytt varje år sedan Bruksspelet startade.
Nere i kostymförrådet har Britt-Marie Henrysson full koll på de olika dräkterna.Bild: MATHILDA AHLBERG
Nere i kostymförrådet på Sågen finns rekvisita från de tidigare föreställningarna.Bild: MATHILDA AHLBERG
Årets föreställning, som heter Högt flygande planer, handlar bland annat om Elsa Andersson, som var elev på Thulins flygskola i Ljungbyhed och den första kvinnan som tog svenskt flygcertifikat.
– Den här har vi hittat åt Elsa, säger projektledaren Heléne Lindquist lite stolt och tar av en vit, tidstypisk flygmössa från en av provdockorna nere i kostymrummet, där kläderna från de tidigare föreställningarna finns samlade.
Förutom Elsa, blir det som vanligt möten med en hel del Klippanbor.
– Jag har längtat efter 20-talet, säger Heléne Lindquist, som tycker att det var en spännande tid. Inte minst eftersom det var runt den tiden som kvinnor i Sverige fick rösträtt – en händelse som naturligtvis också finns med i föreställningen.
– Och så ville vi gärna lyfta Ljungbyhed lite.
Det är inte bara på Sågen som förberedelserna pågår. Även på pappersbruket är arbetet nu igång med scenografin, som nyligen spikades. Idén är bland annat att ha med flygplansdelar på scenen.
– Den här lådan ger oss lite huvudbry, säger Christian Olsson, som är en av dem som är med och jobbar med scenografin.
Han visar en liten vit låda i miniatyr, som innehåller vad som ser ut som ett kontor.
Christian Olsson visar en modell som de ska bygga. "Den här lådan ger oss lite huvudbry" säger han.Bild: MATHILDA AHLBERG
Christian Olsson, Tobias Nilsson och Lasse Palm diskuterar årets scenografi, som nu är spikad.Bild: MATHILDA AHLBERG
Just en sådan låda ska de bygga – och den måste tåla att skådespelarna står på den, men man ska också kunna sitta inne i lådan.
– Men annars är rekvisitan hyfsat enkel i år, säger Christian Olsson.
Scenografin ska vara klar i slutet på april för att man sedan kunna fokusera på själva föreställningen. Eller, så är i alla fall tanken.
– Förra året stod vi och målade på kvällen innan föreställningen, säger Tobias Nilsson, som också jobbar med scenografin.
FAKTA

Bruksspelet 2017

Det är femte gången som Bruksspelet spelas, en musikal som nyskrivits till nästan varje år med lokalhistoriskt innehåll. Medverkar gör en blandning av professionella och amatörer.

Denna gång heter föreställningen Högt flygande planer. Texten är skriven av Annika Kofoed och Bim Wikström, och musiken av P-O Nilsson. Föreställningen spelas under juni och juli månad på en utomhusscen vid Klippans pappersbruk.

Klippans kommun har redan tillskjutit motsvarande 250 000 kronor i pengar och arbetstid. Andra intäkter kommer från biljetter och sponsorer.

Som vanligt kommer scenen att äga rum på pappersbruket.Bild: MATHILDA AHLBERG
Scenografigänget har fått en karta över hur det ska se ut på scen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Som vanligt är det Heléne Lindquist som håller i trådarna inför årets föreställning.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen