Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter giftskandalen – då kan Befesa Scandust starta igen

Fyra månader efter produktionsförbudet har det uppmärksammade Landskronaföretaget Befesa Scandust fått ett datum för nystart.

Produktion på Befesa Scandust har legat nere sedan i slutet av förra året. 24 april kan verksamheten starta igen.Bild: Sven-Erik Svensson
Befesa Scandust kan snart starta sin verksamhet igen. Efter ett avstämningsmöte mellan länsstyrelsen och företaget på onsdagen gavs ett preliminärt datum: 24 april.
Det var i början av december förra året som länsstyrelsen med så gott som omedelbar verkan förbjöd Befesa Scandust att fortsätta med sin produktion, återvinning av metall.
Den akuta anledningen var läckande zinkslam och cyanidförgiftade vattenpölar som upptäcktes vid en inspektion men länsstyrelsen hade under hela året haft ögonen på företaget. Företaget förnekade hela tiden att det låg bakom de stora miljöproblemen.
Länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson har sagt rakt ut att det inte går att lita på företaget, att det ljuger.
Men efter stoppet har Befesa Scandust gjort en helomvändning och erkänt att det ligger bakom de stora utsläppen av tungmetaller och cyanid. Företaget har också vidtagit en rad åtgärder för att få stopp på utsläppen.
– Efter första mötet i december satt koncernledningen och sade att ”det är vi, vi ber om ursäkt, vi ska göra rätt för oss”. Det är ett helt annat bolag vi möter nu, säger Annelie Johansson.
Under tiden det varit produktionsstopp har företaget och länsstyrelsen haft täta möten där företaget redovisat åtgärd för åtgärd. På onsdagen hölls ytterligare ett.
Då ansåg länsstyrelsen att företaget kommit så långt att man kunde sätta ett preliminärt datum för när verksamheten kan starta igen.
– Det behövs fortfarande lite kompletteringar och ytterligare några saker bolaget behöver göra. Vi bedömer att de behöver bli tydligare i att dokumentera och se över rutiner, säger Annelie Johansson.
Per-Anders Hjort, projektledare på Befesa Scandust, räknar med att företaget uppfyller de kraven och kan starta igen 24 april.
Mängden filterstoft och torrt zinkslam som får lagras samtidigt inom anläggningen kommer dock att begränsas tills vidare.
Kommer företaget in med kompletteringarna och länsstyrelsen är nöjd med dem kommer ett slutligt beslut om start att fattas, troligen veckan efter påsk.
Bland de stora åtgärderna företaget vidtagit är hanteringen av zinkslam. Tidigare lades det våta slammet direkt på marken, utan skydd vilket gjorde att gifterna lakades ut och rann ner i marken. Framöver ska slammet hanteras torrt och helt inneslutet.
Likaså ska det vara tak över reningsanläggningen. Det var därifrån det blev översvämningar när det regnade.
Nästa vecka ska länsstyrelsen fatta beslut om hur saneringen av marken ska utföras. Då handlar det om att gräva upp och rena de förgiftade massorna. Dessutom ska grundvattnet renas, en process som tar flera år.
Gå till toppen