Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Claes Malmberg på gång till Helsingborg med två uppsättningar

Claes Malmberg planerar inför två besök i Helsingborg. Det ena som sig själv och det andra som osalig ande.

Claes Malmberg spelar anden i "Äventyret Aladdin" som kommer till Helsingborg nästa år.Bild: Peter Knutson
I höst dyker han upp med sin show "Best of...Claes Malmberg" och nästa år (4 februari) kommer musikalen "Äventyret Aladdin" till Helsingborg Arena.
I föreställningen medverkar även Markoolio, Kim Sulocki, Charlie Grönwall, Renaida Braun och en mängd dansare och musiker.
Claes Malmberg spelar anden som kan uppfylla alla önskningar.
Det låter som en rätt bra rollkaraktär?
– Ja, det kan man säga. Det är gränslöst. Åtminstone initialt, säger Claes Malmberg.
Vad lockade dig till den här produktionen?
– Framförallt att det är en familjeföreställning. Det har jag inte gjort på många år. Jag har gjort mycket vuxenteater, komedi och musikaler. Men det var länge sedan jag spelade för barn. Det var när jag gjorde Klas Klättermus på Dramaten.
– En familjeföreställning är en speciell utmaning. Man ska vara rolig och intressant både för vuxna och barn.
Måste man tänka på nåt speciellt sätt när man spelar för barn?
– Det finns nåt fascinerande i barn. Jag känner igen mig på många sätt. Barn är fria i tanken. Och så ser jag själv på teatern. För mig är teater mycket lek. Jag tar det givetvis på allvar, men det ska inte finnas några pretentioner, det är inte världens viktigaste jobb.
– Men när ens egen lust smittar av sig på andra känns det bra. Och barn är väldigt bejakande i sådana lägen. De säger mycket roliga saker i salongen. Barn har inte vuxnas filter. De lever inte i intellektet, utan i känslan. Man har mycket att lära av barns sätt att se världen. När man blir vuxen blir man mer fyrkantig och får en massa förutfattade meningar.
Aladdin är en klassisk saga, fungerar den fortfarande?
– De här gamla sagorna har ofta nån slags sensmoral. Hans & Greta, Flickan med svavelstickorna och alla bröderna Grimms sagor är ganska grymma berättelser. På ett sätt hade de funktionen att lite grann förklara livet och ställa de svåra frågorna. Aladdin har kanske inte nyckeln till livets innersta gåta. Men några svar får man nog.
Claes Malmberg när han spelade "Lorden från gränden" på Fredriksdalsteatern 2009.Bild: Roland Bengtsson
Vad har du mer på din agenda?
– Just nu spelar jag Carlsson i "Hemsöborna" på Dramaten. I höst åker jag ut på min egen turné och då kommer jag till konserthuset i Helsingborg.
En best of-show eller hur?
– Ja, det blir en mycket kort föreställning, haha!
– Nä, men jag har valt ut de nummer som funkat bäst i mina föreställningar under årens lopp och så har jag med tre musiker och ska sjunga lite låtar.
– Jag sjunger alltid mycket, men av någon anledning verkar det som om det överraskar varje gång jag är med i en musikal. Jag är förstås ingen Peter Jöback eller Tommy Körberg. Men jag sjunger rent och rytmiskt. Musik och komik är faktiskt närbesläktade, båda bygger på tajming. Det är därför det är så stimulerande att turnera med musiker. De vet exakt vad tajming är.
Vad kan du mer berätta om föreställningen?
– Lennie Norman och jag skulle göra en föreställning tillsammans och vi kom inte på vad vi skulle skriva om. Då berättade Lennie om Eddie Izzard, som han jobbat tillsammans med. Han sa att vi som komiker är bra på att berätta en historia från a till ö. Och då gjorde vi en föreställning där jag bland annat berättar om min allra första roll som gök i en barnföreställning. Den blev väldigt rolig och är fortfarande en av mina favoriter.
– Sen är jag intresserad av andlighet och partikelfysik. Partikelfysik är ett bra humoristiskt ämne. Det är gränslöst eftersom ingen begriper sig på det. Och då kan man ljuga hur mycket som helst.
Bild: Linda Axelsson
Till sist, för att återknyta till din roll i "Äventyret Aladdin", vad skulle du själv önska om du råkade på anden i flaskan?
– Då måste jag bli djupt allvarlig. Jag vill att min flickvän blir fullt frisk från den svåra sjukdom hon drabbats av. Och det ser ljust ut nu. Operationen är på gång. Sen måste jag säga att hon har fått den mest exemplariska vården. Svenska sjukhus är fantastiska och personalen gör ett heroiskt arbete. Det finns ingenting att klaga på.
Gå till toppen