Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allerhuset i Helsingborg fylls med nytt liv

Aller Media flyttade ut och byggnaderna på Landskronavägen fick nya ägare. Fastighetsbolaget Catena har tagit över och fler hyresgäster är på väg in. En del förändras, men mycket ska bestå i profilbyggnaden som syns vida omkring.

Stora delar av inredning och möbler ingick när Catena förvärvade Allerhuset. Här ett superellipsbord, designat av Piet Hein och Bruno Mathsson, storlek XL som finns i det som tidigare var direktionsvåningen, högst upp i kontorsbyggnaden på Landskronavägen.Bild: Tom Wall
Klockan närmar sig middagstid och lunchsugna söker sig till niovåningshuset på Landskronavägen. På bottenvåningen huserar en restaurang som numera är öppen för alla.
Besökaren möts av betong, stålbalkar och röda accenter. Huset lyfter fram sin historia. Anläggningen började uppföras 1958, men kontorsbyggnaden är från 1974.
Förra året kom beskedet att Aller Media skulle lämna Helsingborg och sälja fastigheten. Gustaf Hermelin och Göran Jönsson var inte sena att reagera.
– Vi har vår bas i Helsingborg, äger flera byggnader här, och vi behövde dessutom ett större kontor, säger Göran Jönsson, regionchef för Catena AB. Ett börsnoterat bolag med inriktning på logistikfastigheter, koncernen är idag störst i Skandinavien i den här nischen.
Det fanns fler skäl att slå till, byggnaderna i sig lockade.
– De är ett barn av sin tid, men ganska vågade med sin aluminiumfasad och den råa betongen. Samtidigt har arkitekterna vågat leka med formerna både inne och ute, som fasadens sfärer som rymmer allt kablage och ventilation, säger Gustaf Hermelin, vd i Catena.
Stål, betong och accenter och rum i rött. Allerhuset är barn av sin tid, 1974.Bild: Tom Wall
Mycket av kontorets inredning och möbler har bevarats. Så ska det i stort förbli. De ingick i affären när Catena tog över. En rundtur visar att huset rymmer rikligt med svenska och danska designklassiker, annat är kvaliteter som det krävs ett tränat öga för att glädjas åt.
– Ventilationsrör i rostfritt stål, hur ofta ser man det? frågar Gustaf Hermelin retoriskt när han blickar ut över restaurangen.
Hela fastigheten ses nu över, både in- och utsida. Fasaden ska rengöras när man hittat rätt metod. Invändigt rustas byggnaderna upp i takt med att nya hyresgäster tillkommer. Tanken är att skapa ett kontors- och logistiklösningar som dessutom kan erbjuda service som filmsalong och gym förutom restaurang, som är en del av huvudbyggnaden.
Gustaf Hermelin och Göran Jönsson, vd respektive regionchef i Catena, är förtjusta över nyförvärvet, Allerhuset på Landskronavägen i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Catena ska flytta in på sjätte våningen. Ett annat börsnoterat företag är på väg in på tredje våningen. Fler hyresgäster är aktuella, men det sker i takt med att de nya ägarna hinner iordningställa lokalerna. Hur lång tid det tar beror på behov och önskemål.
– Vi måste första hitta en struktur där man går från ett företag i hela byggnaden till kanske tjugo. Det kräver att man kan dela upp våningsplan, dra in vatten och uppför toaletter på flera platser.
Tanken är att rusta huset varsamt.
– Det handlar om att arbeta med fastigheten, närmast fysiskt sätta sig in i hur huset är uppbyggt, kanske upptäcka installationer vi inte såg på ritningarna, och det tar en stund att lära sig, säger Gustaf Hermelin.
Catena förvärvade fastigheten för 102 miljoner. Hur mycket som behöver investeras framöver beror på vad hyresgästerna behöver och önskar.
Läs också Allerhuset sålt för 100 miljoner
Rundvandring på Allerhuset i Helsingborg som nu har tagits över av Catena.Bild: Tom Wall
Fakta

Allers anläggning på Landskronavägen

Byggår: Uppfört i flera etapper med start 1958 och med avslutande etapp 1989, fastigheten där SEB tidigare låg. Det karaktäristiska kontorshuset uppfördes 1974.

Tomtyta: 55 300 kvadratmeter med byggrätt om 15 000 kvadratmeter

Byggnadsyta: totalt cirka 35 700 kvadratmeter, varav omkring 25 700 kvadratmeter är uthyrningsbar yta.

Arkitekter, kontorshuset uppfört 1974: Bengt Blasberg och Henrik Jais-Nielsen.

Betongkonstruktionen i innertaken är ofta synlig.Bild: Tom Wall
Kontorsbyggnaden rymmer även squashhall och gym.Bild: Tom Wall
Plan fyra och fem i kontorsbyggnaden är förbundna med en egen trappa.Bild: Tom Wall
Gå till toppen