Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborg får sju nya idrottshallar på sju år

Jubel i Gantofta. "Helt otroligt! En fantastisk nyhet!", säger innebandyklubbens ordförande Daniel Borg. Gantofta blir ett av ställena som får en idrottshall.

Från HD:s reportage 2012: Gympasalen i Gantofta räcker inte till när GF Hoppet tränar. Tjejerna får ta sats från omklädningsrummet när de har hoppövningar.Bild: Sven-Erik Svensson
Bilden från HD-reportaget för fem år sedan:
Idrottssalen i Gantofta räcker inte till. En dörr måste öppnas för att tjejerna i GF Hoppet ska kunna ta tillräcklig sats i sina övningar.
Hallen höll inte heller måttet för den då nybildade innebandyklubben Gantofta IBK. Klubben tvingades fara mellan fyra, fem hallar runt om i kommunen.
Så har det varit.
Till nu.
–Om det du säger stämmer är det fantastiska nyheter! Helt otroligt! Jag tror knappt det är sant, säger Daniel Borg, ordförande i Gantofta IBK.
HD har precis berättat om kommunens planer: Gantofta får en ny idrottshall med fullmått om ett par år.
– Vi är såklart jätteglada. Detta har vi jobbat med sedan klubben bildades.
Innebandyklubben tog redan för ett par år sedan saken i egna händer. Efter kommunens ständiga nej siktade föreningen på att bygga en sporthall i egen regi.
– Vi har kommit rätt långt med de planerna, säger Daniel Borg.
Men han är glad att kommunen tar över och bygger hallen.
– Det är en enorm belastning för en liten förening att bygga och driva en hall. Nu kan vi koncentrera oss på den sportsliga delen istället. Och nu kan vi utöka vår verksamhet ofantligt mycket när vi slipper fara runt i Helsingborg i olika hallar.
Även GF Hoppet och fotbollsklubben Gantofta IF får nytta av hallen. Byalaget, PRO och andra föreningar kan också få en ny mötesplats. Dessutom har kommunen planer på att en förskola ska inrymmas i hallen.
Men det är inte bara Gantofta som föräras en idrottshall.
Tvärtom.
På sju år ska Helsingborg få lika många nya hallar.
• Toftahallen i Ödåkra invigdes i vintras.
• En hall vid Västergårds IP står klar denna sensommar.
• Mariastaden får ett nybygge, inklusive en hall för gymnastik, om ett par år.
• Rydebäck får en ny hall intill den befintliga om ett par år.
• Harlyckans IP på Elineberg blir platsen för en hall om tre år.
• Fredriksdal, oklart var, ska få ett nybygge kring år 2023.
• ...och så Gantofta där innebandyklubben till slut får en hemmaplan på hemmaplan.
Cecilia Engström (KD), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, och Richard Lundberg (M), ordförande i fastighetsnämnden, invigde Toftahallen i Ödåkra i vintras. Och det väntar många fler bandklippningar de kommande åren.Bild: Tom Wall
Varför denna jättesatsning på totalt upp mot 300 miljoner kronor?
–Staden växer otroligt mycket och det är trevligt i sig. Det gör att trycket ökar på våra hallar, vi ser ett ökat behov och där måste vi hänga med, säger Cecilia Engström (KD), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Tre av hallarna är helt nya i planeringen – Gantofta, Harlyckan och Fredriksdal. Först ut på banan är Gantofta och det definitiva beslutet klubbas i kommunfullmäktige i juni.
– Det är väldigt seriösa föreningar där. De har länge varit på oss och haft egna planer på att bygga. Där ser vi att vi kan göra vinster också för skolan och samtidigt ha förskola i lokalen, säger Cecilia Engström.
Det finns idag en bred politisk enighet kring byggplanerna av hallarna.
– Vi är med. Det finns ett behov, säger Khaled El-Khalayli (S), vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Han ser hallbyggena ur ett könsperspektiv.
– Rätt många tjejer spelar basket och handboll eller dansar. Om vi försöker hålla ut fotbollen, framför allt vuxna, till konstgräsplaner så kan andra inomhusidrotter växa. Det kan gynna tjejerna, resonerar Khaled El-Khalayli.
Även Cecilia Engström tar upp tråden om tjejer.
– Det flickor efterfrågar är ofta en danslokal och det kan man använda även en stor idrottshall till. Och vi tänker annorlunda när vi bygger idag. Som Toftahallen. Där finns både spegelväggar och en musikanläggning, säger hon.
Gå till toppen