Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu en sommar utan häst och vagn i Hembygdsparken

Efter den svåra olyckan sommaren 2015 vill Hembygdsföreningen fortfarande avvakta med häst- och vagnridning i parken. Ponnyridning med hjälm återkommer däremot.

– Vi vill inte väcka några känslor som håller på att lägga sig, säger Carl-Gustaf Gudmundsson, ordförande för Hembygdsföreningen, som driver Hembygdsparken i Ängelholm.
Det var under Hembygdsparkens 80-årsfirande i juli för två år sedan som en av hästarna plötsligt skenade. I vagnen bakom fanns två barn i femårsåldern som flög ur men klarade sig med skrubbsår och blåmärken.
Värre gick det för kusken, en 19-årig sommararbetare som försökte få stopp på hästen innan hon slungades av med huvudet före in i en husvägg.
Carl-Gustaf Gudmundsson är ordförande i Hembgdsföreningen som driver Hembygdsparken i Ängelholm.Bild: Evelina Gunnarsson
Firandet i Hembygdsparken fick ett abrupt slut när hon fick föras till akuten i Lund, där hon vårdades för sina skallskador. Senare konstaterades att hon drabbats av nio hjärnblödningar och en “diffus axonal hjärnskada”.
– Vi kommer aldrig glömma det som hände, säger Carl-Gustaf Gudmundsson snart två år efter olyckan.
Sommaren därpå var häst- och vagnturerna borttagna från parkens aktiviteter, likaså hästen som var inblandad i olyckan.
Kvar var istället ponnyridning, en aktivitet där en ledare går bredvid och en besökare sitter på hästen – med hjälm på.
– Vi kör på med ponnyridning även i år, säger Carl-Gustaf Gudmundsson.
När häst-och vagnridning kan bli aktuellt igen är fortfarande oklart.
Gå till toppen