Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ännu en sommar utan häst och vagn i Hembygdsparken

Efter den svåra olyckan sommaren 2015 vill Hembygdsföreningen fortfarande avvakta med häst- och vagnridning i parken. Ponnyridning med hjälm återkommer däremot.

– Vi vill inte väcka några känslor som håller på att lägga sig, säger Carl-Gustaf Gudmundsson, ordförande för Hembygdsföreningen, som driver Hembygdsparken i Ängelholm.
Det var under Hembygdsparkens 80-årsfirande i juli för två år sedan som en av hästarna plötsligt skenade. I vagnen bakom fanns två barn i femårsåldern som flög ur men klarade sig med skrubbsår och blåmärken.
Värre gick det för kusken, en 19-årig sommararbetare som försökte få stopp på hästen innan hon slungades av med huvudet före in i en husvägg.
Carl-Gustaf Gudmundsson är ordförande i Hembgdsföreningen som driver Hembygdsparken i Ängelholm.Bild: Evelina Gunnarsson
Firandet i Hembygdsparken fick ett abrupt slut när hon fick föras till akuten i Lund, där hon vårdades för sina skallskador. Senare konstaterades att hon drabbats av nio hjärnblödningar och en “diffus axonal hjärnskada”.
– Vi kommer aldrig glömma det som hände, säger Carl-Gustaf Gudmundsson snart två år efter olyckan.
Sommaren därpå var häst- och vagnturerna borttagna från parkens aktiviteter, likaså hästen som var inblandad i olyckan.
Kvar var istället ponnyridning, en aktivitet där en ledare går bredvid och en besökare sitter på hästen – med hjälm på.
– Vi kör på med ponnyridning även i år, säger Carl-Gustaf Gudmundsson.
När häst-och vagnridning kan bli aktuellt igen är fortfarande oklart.
Gå till toppen