Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Löfven bara på 15:e plats i EU:s jobbliga – som han lovat vinna

Stefan Löfven halkar efter i EU:s jobbliga som han lovat vinna. Just nu ligger Sverige på nedre halvan med en medioker 15:e plats.
Därmed får statsministern mycket svårt att nå sitt viktigaste mål: EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
Särskilt som den svenska arbetslösheten hotar att stiga när dagens kraftiga högkonjunktur ebbar ut – samtidigt som allt fler av de asylsökande som anlände flyktingåret 2015 får uppehållstillstånd och räknas in i arbetskraften.
Statsministern Stefan Löfven.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det var på Socialdemokraternas kongress i Göteborg för exakt fyra år sen som den nye partiledaren Stefan Löfven lovade sina jublande partikamrater att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.
Till helgen är det dags för S-kongress igen i samma mässa i samma Göteborg.
Men med bara tre år kvar till måldatumet ser det mörkt ut.
På måndagen publicerade EU:s statistikorgan Eurostat siffror över arbetslösheten i unionens 28 medlemsländer.
Bäst ligger Tjeckien till med 3,4 procents arbetslöshet, följt av Tyskland vars mäktiga industri dundrar på och där bara 3,9 procent av arbetskraften går utan jobb.
Även Malta, Ungern, Storbritannien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Österrike, Estland, Luxemburg, Danmark, Irland och Bulgarien har bättre siffror än Sverige – som nu ligger på 6,8 procents arbetslöshet.
I botten på ligan finns krisländerna Spanien (18,0) och Grekland (23,1)
När finansminister Magdalena Andersson i höstas presenterade sin budgetproposition spådde hon att arbetslösheten i Sverige skulle sjunka till 6,3 under 2017 och till 6,2 procent år 2020. Men även om det lyckas lär det ju inte räcka för att toppa EU-ligan.
Därför gick Stefan Löfven i februari ut och höjde målet: Sverige ska ner "under 6 procents arbetslöshet" valåret 2018 – detta som ett delmål för att vinna racet mot 2020.
"Det är ett stentufft mål", sade Löfven.
Att statsministern utfärdar djärva löften inför nästa års val är inte så konstigt. Som gammal IF-Metall-bas betraktar han jobben som sin starkaste gren. Ska Socialdemokraterna ha en chans att ta hem spelet 2018 måste arbetslösheten ha sjunkit.
Opinionsmässigt befinner sig partiet i en kris som hamnat i skuggan av Moderaternas ras. I vårens olika väljarbarometrar ligger Socialdemokraterna långt under 2014 års valresultat på 31 procent – som då ansågs uselt.
När alliansens partiledare nu klagar över att Löfven kör Sverige i botten med sina nya planerade skattehöjningar brukar statsministern svara: "Det går bra för Sverige."
Det är sant på många sätt. Magdalena Andersson kunde visa ett överskott i statsfinanserna i fjor och arbetslösheten har minskat någon procentenhet sen de rödgröna fick makten.
Men då ska man hålla i minnet att Löfven haft hjälp av en kraftig högkonjunktur och en svensk exportindustri som går som tåget.
Snart mattas konjunkturen och övergår i en lågkonjunktur som ingen vet hur djup och långvarig den blir. Samtidigt kommer alltså allt fler nyanlända flyktingar – ofta lågutbildade – ut på arbetsmarknaden.
Därför får Löfven en svår pedagogisk uppgift på S-kongressen i Göteborg att övertyga sina partikamrater om att det stolta jobbmålet ligger inom räckhåll.
Gå till toppen