Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Förbjudna ämnen i många handtag

Verktyg, gummiskrapor, träningsredskap, barnvagnar, cyklar och mopeder. Mjuka handtag finns nästan överallt. Vissa innehåller cancerframkallande ämnen, visar en granskning av Kemikalieinspektionen.

Många redskap har mjuka handtag, var av en del innehåller förbjudna kemikalier.Bild: Janerik Henriksson/TT
Syftet med stickprovskontrollen var att kontrollera förekomsten av polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp ämnen som kan vara cancerframkallande.
– PAH:er är egentligen en restprodukt från petroleum när man tillverkar plast eller syntetiskt gummi, säger Camilla Westlund, inspektör vid Kemikalieinspektionen.
Ämnena är färglösa, men finns i bland annat svart sot, varför inspektionen riktade in sig på mjuka produkter av svart gummi eller plast. I undersökningen ingick 58 produkter och i fem av dessa hittades förbjudna PAH:er och i samtliga andra hittades PAH:er som ännu inte har reglerats, men där misstanke om cancerframkallande egenskaper finns.
– Det var lite förvånande att vi hittade dem i samtliga produkter, säger Camilla Westlund.
Bland annat hittades förbjudna ämnen i en hammare från Jula, en gummiskrapa från Granngården och XXL samt i diverse gummihandtag till cyklar, mopeder och träningsredskap.
– Hammaren innehöll både förbjudna PAH:er samt kortkedjiga klorparaffiner och otillåtet höga halter av bly, säger Camilla Westlund.
Kortkedjiga klorparaffiner, som misstänks vara cancerframkallande och skadar vattenlevande organismer, hittades även i en yogamatta.
TT: Men hur ska jag som konsument veta om en produkt innehåller förbjudna ämnen eller inte?
– Det är omöjligt. Det går inte att se på dem. För PAH:er kan man lukta på dem, eftersom de kan lukta starkt. I slutändan är det företagens ansvar att det finns system för att säkerställa att det inte hamnar förbjudna ämnen på marknaden.
Den aktuella undersökningen resulterade i att totalt åtta företag anmäldes till åklagare för misstänkta miljöbrott och är en del av inspektionens handlingsplan om en "giftfri vardag".
– Det är vår målsättning och vi gör så gott vi kan, men det är också upp till företagen att leverera, säger Camilla Westlund.

Fakta: Mjuka leksaker

Leksaker för barn och vuxna består också ofta av mjuk plast eller gummi.
En tidigare undersökning av Kemikalieinspektionen visar dock att sexleksaker ofta innehåller betydligt färre förbjudna kemikalier än vad som finns i leksaker för barn.
Genomgången visade till och med att sexleksaksbranschen borde ses som föredömen för andra.
Av de 44 produkter som undersöktes av Kemikalieinspektionen innehöll endast en skadliga kemikalier. Det kan jämföras med en granskning av barnleksaker där det upptäcktes förbjudna ämnen i 15 procent av produkterna.
Källa: Kemikalieinspektionen
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen