Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD fortsätter kräva extra granskning av muslimsk ungdomsförening i Klippan

Therese Borg (SD) tycker att det faktum att riksorganisationen Sveriges unga muslimer, SUM:s, ordförande är i blåsväder räcker som skäl för att starta en granskning av lokalföreningen i Klippan.

Therese Borg (SD) ställde frågor till Mikael Nemeti (S).
Det var i kommunfullmäktige i tisdags som Therese Borg fick svar på flera frågor om kommunalt stöd till Klippans unga muslimer, KUM, ställda i en interpellation.
Svarade gjorde kultur- och fritidsnämndens ordförande Mikael Nemeti (S), som bland annat klargjorde att relativt nystartade Klippans unga muslimer fått samma startbidrag som alla andra och att man följer verksamheten på nära håll, men att det räcker just nu.
– Jag är ganska nöjd med det svaret, för det visar klart och tydligt att man försöker ha en god insyn i verksamheten och håller öppet för att göra en granskning om man ser ett behov av den, sa Therese Borg först.
Sedan dröjde hon kvar en lång stund vid de frågetecken som finns och funnits kring SUM:s ordförande Rashid Musa och som bland annat ledde till att riksorganisationen i december förlorade sitt statsbidrag.
Hon uttryckte också oro över att samme Rashid Musa vid ett tillfälle varit inbjuden till Klippans unga muslimer, även om han sedan aldrig kom.
– Jag tänker inte stå här och säga att det är så att KUM på något sätt brister i sin verksamhet, för det har jag inga belägg för, sa hon men ansåg ändå att de behöver specialgranskas.
Rune Persson (S) berömde KUM för ett aktivt och öppet integrationsarbete i Klippan och tyckte att det var "obehagligt" att som Therese Borg dra direkta paralleller mellan riksdebatten och lokalföreningen.
– Jag skulle inte drömma om att klistra på SD i Klippan etiketter utifrån vilka kontakter företrädare hade haft centralt, sa han.
Några dagar efter debatten säger Therese Borg att hon nu kommer att avvakta och se om det blir en särskild granskning av KUM. Hur den ska gå till är upp till förvaltningen, menar hon.
– Nu tycker jag att jag har visat att det finns skäl. Gör de inte det så får man i så fall återkomma med ett formellt yrkande.
Flera medlemmar i Klippans unga muslimer var och lyssnade på debatten. Har du talat med dem?
– Jag hade bråttom därifrån, men några kom förbi och hälsade och tackade för kvällen. Det var skönt att de kom dit och lyssnade och det här var ju inte heller personligt riktat mot dem.
SD brukar hävda att dess företrädare blir mer granskade och ifrågasatta än andra partiers. Kan inte den här ungdomsföreningen bli extra påpassad just för att de kallar sig muslimer?
– Jag kan lova att hade jag fått liknande indikationer från PRO så hade jag reagerat lika starkt.
Arne Grau Amnér, förvaltningschef på kultur och fritid i Klippan, säger att man där inte ser något behov av en särskild granskning av KUM.
– Ur vårt perspektiv ser vi att den här föreningen vilar på demokratisk grund. Vår föreningslots har en tät dialog med dem och vi ser ingen direkt koppling till SUM:s ledare. De spelar fotboll och har en allmän fritidsverksamhet där alla typer av ungdomar är med.
Han vill också klargöra att det kommunala bidrag på 20 000 kronor som gått till att ställa iordning en lokal för integrationsarbete delats av tre föreningar. Lokalerna används nu av mellan fem och sex olika organisationer som alla arbetar med integration på något sätt.
Arne Grau Amnér tycker ändå att det är viktigt att uppmärksamma varningssignaler av det här slaget och ta dem på allvar.
– Men därifrån till att straffa en lokal ungdomsförening, det är inte klockrent.
Gå till toppen