Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

SD-topp i Bjuv dömd för flera brott – nu under åtal igen

SD:s vice ordförande i Bjuv Jörgen Bernebring åtalas för ofredande.

Nyligen omvaldes SD-politikern Jörgen Bernebring till posten som vice ordförande i lokalavdelningen i Bjuv. Samtidigt kan nu HD avslöja att han har ett brottsregister som är 23 avsnitt långt. Bland domarna finns tio månaders fängelse för bland annat misshandel och olaga tvång. Han har också fått fängelsestraff för övergrepp i rättssak och vapenbrott.
Nu är han återigen föremål för rättsväsendets intresse.
I början av februari slog en kvinna som Jörgen Bernebring tidigare haft en relation med larm till polisen sedan hon känt sig förföljd av sitt ex i bil.
Kvinnan fick sedan ett flertal meddelande i sin mobil där hon bland annat blev kallad hora och andra nedsättande saker. Även kvinnans föräldrar ska ha fått otrevliga sms.
I polisförhör erkänner Jörgen Bernebring de faktiska omständigheterna, att han skickat meddelande med otrevligt innehåll. Han säger dock att han trodde det rådde yttrandefrihet i Sverige.
Åklagaren anser det vara ofredande och så småningom väntar nu rättegång i Helsingborgs tingsrätt.
Under denna mandatperiod har Jörgen Bernebring ett politiskt uppdrag i Bjuv. Han sitter som ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Sverigedemokraterna har etiska riktlinjer för sina förtroendevalda. Enligt dem är man skyldig att informera partiets ledning om man är misstänkt för brott. En förtroendevald som åtalas uppmanas att ta ledigt från sitt politiska uppdrag. Vid fällande dom ska man lämna sitt uppdrag.
Dessutom måste de som engagerar sig i SD skriva på en vandelförsäkran där man ska intyga att man inte tidigare varit straffad alternativt öppet redovisa vad man dömts för.
Tidningen har talat med Jörgen Bernebring, som säger att han inte vill uttala sig förrän domen kommer. Inte heller Skånes distriktsordförande Jörgen Grubb eller Sverigedemokraternas presstjänst vill uttala sig.
Sten Claesson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bjuv, säger att varken han eller Jörgen Bernebring själv kände till att åtal har väckts. Men att Jörgen Bernebring informerade honom när han blev polisanmäld för ofredande.
Vad kommer ni att göra nu när ni har fått kännedom om åtalet?
– När jag vet att han är åtalad så kommer vi diskutera vad vi ska göra. Men vi sköter detta demokratiskt, jag beslutar inte ensam om vad som ska hända.
Enligt partiets riktlinjer ska en förtroendevald som är åtalad uppmanas att ta ledigt från sitt politiska uppdrag?
– Vi kommer att följa riktlinjerna, men vi kommer också att ha en diskussion.
Varför ska ni ha en diskussion om ni redan vet att ni kommer att följa riktlinjerna?
– Jag känner Jörgen, om jag bara nämner time-out så kommer han att göra det.
Sten Claesson säger att han känner till Jörgen Bernebrings brottsliga förflutna.
Ser du något problem med att en av era förtroendevalda är dömd för flera grova brott?
– Killen har just fått vapenlicens, är det tillräckligt som svar på din fråga? Han har sonat sitt brott, då ska han inte straffas för detta.
– Jag baserar hans agerande på vad han gör nu och inte vad han har gjort tidigare.
Gå till toppen