Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Stort intresse för fisk i lilla Magnarps hamn

Säsongen har startat för fiskbutiken och restaurangen i Magnarps hamn. Det blir andra året för de nya ägarna, som inte slutar förundra sig över hur mycket folk som rör sig i den lilla hamnen.

Bosse Lövskär bär in en marulk på åtta kilo i kylen.Bild: Niklas Gustavsson
Regnet har lagt sig och det är en lovande morgon i Magnarps hamn. Utsikten över Skälderviken och Kullaberg är betagande och stillheten går nästan att ta på. Tror man.
Men så dyker de upp; hundägare, stavgångare, joggare på vägen längs kusten.
Inne i butiken Bjäre fisk och skaldjur står Bosse, eller egentligen Bo-Göran Lövskär, och nickar bekräftande.
– Det är lite märkligt, det är alltid folk i den här hamnen även en grå novemberdag. Själv kommer jag från Rammsjö, och den hamnen är nog större, men där är det som om man låser en dörr när sommaren är slut, säger han.
Magnarp ligger inte långt från Rammsjö, men det har varit många kurvor innan Bosse hamnade där.
I restaurangbranschen har han dock varit länge. På 1990-talet drev han ett par restauranger i Båstad, han har jobbat som restaurangchef inom KF med ansvar för omkring 500 till 700 luncher om dagen. Han har även arbetat på en irländsk pub i Halmstad innan han tröttnade på allt var restauranger hette och växlade spår.
Ett tag körde han budbil i Europa och så utbildade han sig till vvs:are och arbetade för ett eventbolag med uppdrag både inom och utom Sveriges gränser.
Däremellan hann han med ett par säsonger med en pizzeria på Ven.
– Så fick vi en dålig sommar och då går det inte. Men jag har mycket goda vänner kvar på Ven från den tiden, bland annat så kommer kocken här från Ven.
Bosse Lövskär är redo för en andra säsong i Magnarps hamn.Bild: Niklas Gustavsson
Folk i rörelse var en av anledningarna till att han slog till när verksamheten i hamnen blev till salu. Bosse fick veta det genom en kompis på Facebook som tyckte att det kunde vara någonting för honom.
– Nej, aldrig, tänkte jag, det går ju inte.
Men så tog han sig till hamnen, informerade sig om verksamheten, satte sig in i fakta, pratade med folk och tog kontakt med sin gamla vän fiskaren Micke, Mickael Paulsson. De bestämde sig och tog över butiken och serveringen från och med förra året.
Då sålde man glass och fika vid sidan om fiskbutiken. När Bosse och Micke tog över arrendet så byggde de ut med en restaurangdel. Det visade sig vara ett koncept som Magnarpsborna och andra tog till sig.
Den första veckan man öppnade för säsongen kunde man servera 485 tallrikar i serveringen. Ett 60-tal dök upp när man anordnade potatisprovning i höstas. Och vinprovning till husmanskost blev populärt.
– Jag måste säga att jag är oerhört tacksam för att folk häromkring verkligen kommer när vi har något evenemang.
Restaurangdelen har fått 76 platser.Bild: Niklas Gustavsson
Vilket också har gjort att man gärna vill bygga ett förråd och ett fast tak över den oisolerade utedelen.
– Vi vill inte bli en året runt-restaurang, men det skulle vara skönt att kunna använda den delen som en halv vinterträdgård som under våra julbord.
Den här morgonen lastar han in torsk, spätta, slätvar, piggvar och så en riktig marulksbest i kylen. Stenbit, lax och torskrom ligger i röken och havskatten ligger redan på plats i disken.
En hel del av fisken kommer Micke med, en del hämtas av en fiskare i Ålabodarna och resten kommer med bil från Göteborg.
Lax, torskrom och stenbit är på gång i röken.Bild: Niklas Gustavsson
– Men från och med den 1 maj kommer all fisk via Göteborg. Nya regler gör att vi inte längre får ta fisk direkt från båten och hit, så även vår egen fisk måste först till Göteborg innan vi kan få hit den igen.
Torskar på mellan tre och fyra kilo har kommit i hamn.Bild: Niklas Gustavsson
Säsongen har startat i Magnarp.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen