Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protester mot nedläggningen av bankkontoren i Munka Ljungby och Förslöv

Munka Ljungby och Förslöv förlorar sina bankkontor. Swedbank har beslutat att lägga ner och hänvisar sina kunder till kontoren i Ängelholm och Båstad. Beslutet väcker protester.

Swedbank i Munka Ljungby ska läggas ned. Niclas Rimsby, bankchef, tar personalen med sig till kontoret i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Den 30 juni stängs bankkontoren för gott på de två orterna. Beslutet är grundat på att kontoren får allt färre kundbesök.
– Vi ser ett ändrat beteende där fler använder digitala kanaler för att göra sina vardagsärenden, säger Niclas Rimsby, chef för Swedbank i Ängelholm och Båstad.
Han uppger att endast två procent av alla betalningar görs över disk på de två bankkontoren. Många är äldre kunder. De hänvisas fortsättningsvis till kontoren i Ängelholm respektive Båstad.
– Vi försöker nu hjälpa våra kunder med individuella lösningar, till exempel betalning med autogiro. Men för några kunder blir det tyvärr sämre, säger han.
Utvecklingen har gått snabbt. Kunderna sköter numera sitt sparande och sina bankkontakter elektroniskt.Bild: Niklas Gustavsson
Nedläggningsbeslutet har väckt negativa reaktioner. I Munka Ljungby har Engelholmspartiet tagit initiativ till en namninsamling för att få Swedbank att ändra sig.
– Banken är en viktig del av servicen på orten och har betydelse för inflyttningen och samhällsutvecklingen. Vi kräver därför att ett bankkontor ska finnas kvar, säger EP:s ordförande Stig Andersson.
Bo Wendt (BP), kommunstyrelsens ordförande i Båstads kommun, beklagar nedläggningen i Förslöv.
– Banken ligger ju väldigt bra mitt i centrum och Förslöv kommer att byggas ut och växa. Det är tråkigt med all centralisering, det drabbar särskilt de äldre, säger han.
Efter elva år på banken i Munka Ljungby ser Susann W Petersson hur kundbesöken glesnat. Kundkontakterna sköter hon på elektronisk väg.Bild: Niklas Gustavsson
Men beslutet är väl grundat, enligt Niclas Rimsby. Han tror inte att några protester kan ändra på det.
– Jag började jobba på banken i Förslöv 1999. Då var vi 16 anställda. För drygt ett år sedan var vi 12. Nu är det fyra kvar på kontoret i Förslöv och fyra i Munka Ljungby, så resan har gått snabbt. Företagsrådgivare och jurist kommer hit vissa tider från Ängelholm, säger han.
Det är inte första gången som Swedbank lägger ner bankkontor i Förslöv och Munka Ljungby. Redan 2008 hände det. På den tiden fanns det två bankkontor på orten. I Munka Ljungby var det Sparbanken Gripen som blev kvar, och som sedan bytte namn till Sparbanken Öresund – och som 2014 köptes upp av Swedbank.
Niclas Rimsby, chef för Swedbank i Ängelholm och Båstad, har sett till att i alla fall insättnings- och uttagsautomaterna blir kvar i Förslöv och Munka Ljungby.Bild: Niklas Gustavsson
I den stora banklokalen i Munka Ljungby är det helt tyst och tomt på kunder när vi tittar in. Vissa dagar räknar man totalt 10-15 kunder över disk. Utanför kommer en och annan som tar ut pengar ur automaten. Såväl insättnings- som uttagsautomater kommer att finnas kvar på lokalkontoren efter nedläggningen.
– Personalen följer med och förstärker resurserna på våra kontor i Ängelholm och Båstad, säger Niclas Rimsby.
Susanne W Petersson har jobbat på banken i elva år och säger att nedläggningen inte kommer som en överraskning.
– De flesta kundkontakter har jag den den digitala vägen, så vi är förberedda på en flytt till Ängelholm. Det kommer att blir bra, säger hon.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen