Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Karin Sverenius Holm och Ingvar Holm

Med bara ett par veckors mellanrum har paret Karin Sverenius Holm och Ingvar Holm avlidit. Karin avled endast 66 år gammal, Ingvar blev 93.

FOTO: OLA OHLSSON
Karin och Ingvar samarbetade i många år med sin konst och vad kan vara mer kreativt än ett par bestående av en skicklig konstnär och en oerhört lärd professor i drama, teater och film. Karins bana som konstnär började som tecknare och dekoratör på Malmö museum. Hennes stora bredd och talang som konstnär resulterade också i att hon blev en eftersökt porträttmålare.
Ett av Karins många monumentalverk är inspirerat av Harry Martinsons rymdepos Aniara. I detta har emigranter lämnat den av miljöförstöring och kärnvapenkrig förstörda jorden med skeppet Aniara och är på väg till en annan planet. Hennes målning bygger på en akvarellerad teckning som Ingvar fick av Harry Martinson.
Ett annat av hennes kända verk är ett grupporträtt där Fritiof Nilsson Piraten, Gösta Vitestam och Ingvar sitter och diskuterar runt ett bord. På målningen står det uppställt en mängd flaskor, men det är den enda avvikelsen från den närmast fotografiskt exakta avbildningen av verkligheten. Ingvar berättade att flaskorna hade Karin målat dit i efterhand och ingen begrep varför. Det är upp till betraktaren av målningen att fundera över.
Ingen kan uttrycka Karins konstnärskap tydligare än Jean Bolinder i en recension av Ingvars bok ”Fröken Karins Världshistoria”, som utkom 2009: "Det är en underbar, generös och flödande uppslagsrik bok! Här möts en lysande konstnärinnas visioner, en kreativ professors enorma lärdom och en värld av litteratur, musik och bildkonst. Flera gånger har jag betonat min beundran för konstnärinnan Karin Sverenius."
Ingvars stora bredd, både inom litteratur och måleri, gav sig till uttryck i över trettio böcker och många målningar, bland annat ett tjugotal stora målerier med Shakespeares skrifter och liv som utgångspunkt.
När ÖsterlenAkademien bildades år 2003 var det en självklarhet att kulturpersonligheterna från Vik, Karin och Ingvar Holm, skulle besätta varsin stol av de aderton tillgängliga. Ingvar var mycket originell, gillade att vara lite olydig och hade dessutom en sprudlande humor. Han förklarade tillkomsten av ÖsterlenAkademien som en paradox eller ett studentskämt.
Skämtet bestod i att ett antal ungdomar, som utvandrat från Österlen under olika perioder av det senare 1900-talet, återvände till Österlen som sommargäster eller pendlare och var då professorer. Parets kreativitet stimulerade oss när vi skrev ÖsterlenAkademiens två böcker, båda med egna kapitel av Ingvar och illustrationer av Karin: ”Livskvalitet öster om leden” (2009), ”Skönhet och hälsa öster om leden” (2013).
Den tredje boken, som ännu inte kommit i tryck, men har arbetsnamnet ”Personligt öster om leden”, kommer även den att präglas av Karin och Ingvar. Den sista diskussionen vi hade med Karin, några dagar före hennes bortgång, var hur bildmaterialet från hennes rika produktion skulle illustrera boken. Hon skulle även hjälpa oss med Ingvars manuskript, som hon visste fanns där hemma.
Det var en förmån att få Ingvars dräpande kommentarer till våra essäer i böckerna. I ett kapitel om socker och dess effekter på hälsa, ursprungligen betitlat ”Förfärande sött”, ändrade han till ”Förförande sött” – ja, då har man förstått problemet.
Våra möten med Karin och Ingvar präglades av deras originalitet och humor. I ett samtal Ingvar hade med några kamrater från ÖsterlenAkademien ett par dagar före sin bortgång kommenterade han skämtsamt att han, trots alla böcker han skrivit och alla målningar han gjort, förmodligen blir främst ihågkommen som programledare i ett TV-program från 1980- talet.
Karins ord till Ingvar när han hyllades på sin 80 års dag efterlämnar ett starkt minne av en
sällsynt kombination av begåvade konstnärer, goda vänner och inspiratörer med mycken klokhet och humor: "Min älskade Ingvar önskas många lika goda år som redan akterut kan iakttagas. Nu seglar vi vidare min kamrat".
Karin och Ingvar har nu hissat seglen på skutan Aniara och styrt kursen bort från sin ateljé Karinholm på Vik.
Vår hyllning till er är att vi skriver färdigt vår gemensamma bok som om ni fortfarande fanns på stolarna i ÖsterlenAkademien. Vi känner alla, att ni någonstans blickar ned på oss över Aniaras reling och vi kan också höra Ingvars ord: "Den här boken blev faktiskt ännu bättre än den förra" - men så brukar det ju vara.
Minnet av två färgstarka ledamöter i vår krets kommer aldrig att förblekna.
För ÖsterlenAkademien
Ola Ohlsson
Preses
Gå till toppen