Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukvårdsdirektören petades – men får 1,4 miljoner även om hon får nytt jobb

Region Skånes sjukvårdsdirektör slutade tvärt, officiellt på egen begäran. I själva verket petades hon och får i en generös överenskommelse behålla tolv månadslöner även om hon genast skulle få ett nytt jobb.

Ingrid Bengtsson-Rijavec var hälso- och sjukvårdsdirektör, och därmed högsta ansvarig för 25 000 vårdanställda inom Region Skåne. Hon har haft 115 000 i månadslön.
I början av mars kom plötsligt ett pressmeddelande om att hon lämnar sitt jobb 5 maj efter en ”gemensam överenskommelse” med regiondirektören Alf Jönsson. Redan 13 mars tog Rita Jedlert över arbetsuppgifterna i avvaktan på en ny rekrytering.
Ingrid Bengtsson-Rijavec sade själv i en intervju med Kristianstadsbladet att det var hennes eget val att sluta efter 16 år som hög chef inom Region Skåne, och att det inte låg några meningsskiljaktigheter bakom.
Men uppgifter till HD och Sydsvenskan säger att det var just ett starkt missnöje med chefsskapet från det rödgröna styret, och även från regiondirektören, som låg bakom hennes plötsliga avgång.
Ingrid Bengtsson-Rijavec utsågs till Välfärdens viktigaste kvinna 2015 av Dagens Samhälle. Som hälso- och sjukvårdsdirektör ansvarade hon för en budget på över 28 miljarder kronor och 25 000 anställda.Bild: Britt-Mari Olsson
Det förklarar även konstruktionen på avgångsavtalet, som är långt generösare än om hon sagt upp sig själv. Men något mindre förmånligt än om hon offentligt blivit sparkad.
Enligt Bengtsson-Rijavecs anställningsavtal som hälso-och sjukvårdsdirektör hade hon tre månaders uppsägningstid om hon sade upp sig själv. Om Region Skåne sade upp henne skulle hon få 18 månadslöner, men måste betala tillbaka pengar om hon snabbt fick ett nytt jobb.
I avgångsavtalet, som har redovisats av Kristianstadsbladet, går Rijavec-Bengtsson nu med tolv månadslöner, 1,386 miljoner kronor. Kravet att hon ska betala tillbaka pengar om hon får nytt jobb är borttaget. Hon får alltså ut 1,4 miljoner även om hon får ett nytt välbetalt jobb inom två-tre månader.
Regiondirektören Alf Jönsson vill inte säga mer om om avgångsavtalet än att det var en ”gemensam överenskommelse”.
Varför togs klausulen om återbetalning vid nytt jobb bort i Rijavec-Bengtssons avtal?
– Den typen av klausuler är lätta att kringgå, och det görs ofta genom att personer bildar egna bolag. De saknar betydelse, säger Alf Jönsson.
Om nu sjukvårdsdirektören själv tog beslut att sluta, varför skrivs ett avtal som mer liknar ett uppsägningsavtal?
– Hon erbjöds samma typ av avtal som Sus-chefen Jan Eriksson fick ifjol.
Sjukhuschefen Jan Eriksson gick med en veckas varsel i september ifjol. Hans avtal gav honom 1,7 miljoner kronor, och han slutade efter samtal med Alf Jönsson där det enligt Eriksson ”var uppenbart vart det var på väg” .
Gå till toppen