Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Höganäs ger inte upp om gårdsförsäljning

Höganäs har flera gånger ansökt om att få undantag från Systembolagets monopol och testa gårdsförsäljning av vin. Nu tar man ett nytt grepp och lyfter frågan under politikveckan i Almedalen.

Christofer Fjellner (M) gästade vingården Villa Mathilda i Arild i vintras. I Almedalen ska fler politiker uppvaktas.Bild: Björn Lilja
Fyra gånger har Höganäs ansökt hos regeringen om att få bli pilotkommun för gårdsförsäljning av vin - utan framgång.
Nu ska kommunen testa en ny väg. Under årets Almedalsvecka i juli kommer Höganäs att vara på plats bland politiker från hela landet för att lobba för att Kullabygdens vinodlare ska få sälja sina egna produkter på gårdarna.
– Höganäs kommer ha ett seminarium i Öresundshuset där vi förhoppningsvis kommer gästas av representanter för olika politiska partier, säger Höganäs näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron.
Då ska man åter väcka frågan om att låta Höganäs testa upplägget under en begränsad period.
Läs mer: Toppensäsong för vinodlare – vingård på Kullahalvön slår rekord
I Kullabygden finns flera vingårdar. Vinbönderna vill ha möjligheten att sälja sina viner till besökare på plats på gårdarna, vilket krockar med det svenska alkoholmonopolet.
– Vi ser gårdsförsäljning som en del i att utveckla besöksnäringen. Vi vill få fokus på frågan när det är så många politiker och lobbyister på plats i Visby.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte Arilds vingård i fjol.Bild: Mats Roslund
Tillsammans med vingårdarna i Kullabygden har kommunen, med tidigare kommunalrådet Péter Kovács i spetsen, sedan 2012 försökt bli pilotkommun för gårdsförsäljning.
Ett upplägg som diskuterats är att gårdsbutikerna ska kunna bli ombud för Systembolaget.
I fjol hade kommunen också landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) på vingårdsbesök.
– Det är spännande att vi nu tar steget utanför Höganäs, säger Åsa Lundqvist Peyron.
Det blir första gången som Höganäs deltar i Almedalen med en egen programpunkt.
– Vi gör det inom ramen för Öresundshuset.
120 000 kronor finns avsatt för ändamålet.
Gå till toppen