Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Lagmarks – en matupplevelse med värme och fantasi

Krogen har besökt restaurang Lagmark i Helsingborg. Här är recensionen.

Restaurang Lagmark vid Sundstorget i Helsingborg har blivit något utav en klassiker i den lokala krogvärlden, enligt krogrecensenten.Bild: Tom Wall
Restaurangen vid Sundstorget, som Torbjörn Lagmark startade för fjorton år sedan, har blivit en klassiker i Helsingborgs krogvärld. Mest känd för sina tapas, som i Lagmarks tappning kallas ”gourmetas” i betydelsen smårätter där det svenska smörgåsbordet möter Medelhavsländernas kök.
Sedan starten har rörelsen hunnit expandera, krympa och delvis flytta. Men smårätterna är fortfarande i centrum – på menyn och genom dem som kan köpas över disk i bardelen.
Vi testar restaurangen och läser igenom menyn medan sorlet stiger från den angränsande baren och borden fylls på med gäster. Restaurangens inredning är stilren och prydlig, men inte särskilt mysig och lokalen förstoras av en spegelvägg. Gäster utan starka egocentriska drag kan se upp med bordsvalet om de inte vill se sig själva äta sig igenom en sjurättersmeny.
"Mat- och skaparglädje med hög klass", skriver krogrecensenten.Bild: Tom Wall
Den första känslan av menyns olika paketlösningar och tillägg är lite som att boka flyg eller välja tv-leverantör. Men med kunnig hjälp av personalen är det enkelt att beställa måltider som passar olika preferenser. Ett extra plus för menyns vinförslag och utförlig information om vinerna.
Rekommendationen är minst fyra smårätter, men de större föreslagna menyerna känns som bra val om man vill ha den riktiga matupplevelsen. Kombinera gärna med ett vinpaket för att hinna smaka flera sorters vin.
Läs mer: Här är krogarna med bäst betyg i HD:s krogtest
Det serveras en Sauvignon Blanc för 90 kronor (10 cl) till den första rätten, vilket är talande för Lagmarks stil. I grunden klassiska rätter tillförs stora mått av lekfullhet och fantasi – matglädje, helt enkelt.
Rödbetor och getost (95 kronor) som med Lagmarks tvist blir tre sorters rödbetor: hackade, sorbet och gelé. En vacker rätt att se på och härliga smaker när friska rödbetor möter en mild kräm av getost som ramats in med ostflarn på högkant. Samma spännande kontraster bjuds i rätten som består av ett låg tempererat ankägg, forellrom och rökt röding.
Lekfullhet och fantasi är vad som genomsyrar Krogens restaurangbesök.Bild: Tom Wall
Och så där fortsätter det med väl avvägda och kontrastrika smårätter som serveras i lagom takt. Till en superb hummerbisque för 150 kronor dricker vi en matchande Chardonnay 2014 från Hamilton Russel (100 kronor för 10 cl). Med ett glas italienskt rödvin, Magari 2012 för 110 kronor (10 cl), avslutas middagen med aftonens skånska kött (150 kronor) som består av kronhjort, oyster svamp och en - för den lekfulla effektens skull - potatis skulpterad som en svamp.
De flesta i vårt sällskap nöjer sig med kaffe efter maten, men börjar ångra sig när bordet intill beställt överraskningsdessert (295 kronor för två personer).
Bordet rensas för ett ark guldfärgad kartong som det placeras en pensel på. Den får ligga där ett tag för att skapa förväntan tills krögaren själv kommer ut med efterrättens byggstenar, målar med chokladsås på kartongen och konstruerar en Instagram-vänlig dessert med glass, färska bär och till sist garneras skapelsen med chokladstrån.
Just det greppet är lite som hela besöket på Lagmark - en matupplevelse serverad med mycket värme och fantasi.
Betyg

Total poäng: 17

Mat: 5Mat- och skaparglädje med hög klass.

Service: 4 Hjälpsam och påläst personal.

Atmosfär: 3 Maten, drycken och servicen är den stora behållningen. Mysfaktorn lägre.

Prisvärde: 5 En helkväll kan kännas i plånboken, men det går få ihop en bra upplevelse med något mindre budget

Lagmarks

Profil: Finkrog med smårätter och brett vinutbud

Prisnivå: Medel till hög beroende på val. Mindre gourmetas kostar från 30 kronor, smårätter från 95 konor. Dessert-gourmetas från 36 kronor

Adress: Sundstorget 1, 252 21 Helsingborg, 042-14 88 30, www.lagmark.se

Öppettider: Stängt på måndagar. Lunch övriga vardagar från 11.30, brunch på söndagar från 15. Restaurangen är öppen 18-22 torsdag till lördag.

Gå till toppen