Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

HD 150 år – hon har läst en tredjedel av alla tidningar som tryckts

Sedan 1968 har HD trillat in genom brevinkastet hos familjen Eriksson. Det var då Gudrun och Kjell Eriksson flyttade till Helsingborg. Tidningsläsandet börjar redan i sängen, men det är i läsfåtöljen Gudrun Eriksson slukar allt som skrivs. Hennes man bedrar henne med Svenska Dagbladet.

Sida vid sida i fåtöljerna tillbringar Kjell och Gudrun Eriksson många timmar med sina tidningar.Bild: Tom Wall
Dagens skörd av tidningar fyller soffbordet hemma hos familjen Eriksson. I den vackra våningen vid havet ligger Dagens Industi, HD och Svenska Dagbladet varvat med Populär Historia, tidningen Språk, Byggnadskultur och samhällsmagasinet Axess. Det är ingen tvekan om vad paret Eriksson ägnar sina dagar åt.
– Vi sitter här med tebrickan mellan oss och kommenterar det vi läser, berättar Gudrun Eriksson.
Tebrickan är ett nav för parets intellektuella samvaro. Läsandet kan pågå från frukosten till fyratiden på eftermiddagen, med små avbrott.
– Vi måste ju äta lite ibland också. Och så promenerar vi längs havet varje dag. Vi är lyckliga som har varandra, hälsan och kan bo vid havet. Vi kunde inte haft det bättre, säger Gudrun Eriksson.
Hon är 83 år. Maken Kjell är ett år yngre. Även om de båda vuxit upp på Gotland var det under studentdanserna i Uppsala de blev ett par. Då hade Gudrun hunnit studera franska i Paris ett år. Efter studier i litteraturvetenskap blev hon översättare av fransk litteratur åt bra böcker. Maken var läkare och öron-, näsa- halsspecialist. När de tre barnen bodde hemma spelade familjen mycket golf, men det har Kjell och Gudrun slutat med nu.
Läs mer:HD och NST firar 150 år
Tidningsläsandet är ett stort gemensamt intresse som fyller mycket av dagen. Gudrun Eriksson börjar med A-delen i HD och sedan B-delen. Litteraturartiklarna studeras extra ingående.
– Ja, du läser din HD noggrant som fasen, skrattar Kjell Eriksson.
Själv läser han bara lokalnyheterna i HD. Annat läser han i alla andra tidningar och böcker. Just nu upptar boken ”Tillbaka till samtalet” av Sherry Turkle hans intresse - en bok om hur mobiltelefonen förstör det goda samtalet. Men för Gudrun är Helsingborgstidningen viktig och ger en känsla av att hänga med. Hon har läst HD en tredjedel av tidningens hela utgivningstid.
– Jag tycker att tidningen har blivit bättre det senaste halvåret. Mer överskådlig. Ska jag vara kritisk till något så är det att bilderna kan vara lite stora. Och artikelserien om singellivet intresserar mig inte speciellt, säger Gudrun Eriksson.
Det kan man kanske förstå för en kvinna som levt 59 år med sin man och 49 år med sin tidning.
Tidningen gör att jag känner att jag hänger med, säger Gudrun Eriksson som har haft HD sedan hon flyttade till Helsingborg 1968.Bild: Tom Wall
Läs alla artiklar om: 150 års-firandet
Gå till toppen