Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstverk på Nyhemsskolan väcker starka känslor – plockas bort efter personalens protester

En död flicka med sörjande omkring sig i en mörk skog. Så tolkas motivet av tavlan som specialbeställts till Nyhemsskolan. Efter kraftiga reaktioner plockas den ner inför skolans invigning.

Nyhemsskolans rektor Tommy Svensson har fått starka reaktioner från personalen. Resultatet: Den beställda målningen i entrén ska tas bort.Bild: Kristian Nilsson
Det är personalen som har reagerat. Målningen mäter 170 x 300 centimeter och fyller upp en stor del av väggen i den nybyggda skolans foajé. Den är ett blickfång.
– Fängslande på något sätt, säger en byggjobbare och har svårt att slita blicken från den.
Skolan ska invigas den 19 april efter påsk. Men då kommer inte tavlan att vara kvar.
– Vi kommer att ta ner den och ersätta den med lånekonst från Galleri Moment, säger Nyhemsskolans rektor Tommy Svensson.
Varför?
– När tavlan kom upp på väggen kom en reaktion från de flesta att den var väl dyster att ha som ett första anslag i en högstadieskola. Vi har en del elever med problem och självskadebeteende, särskilt bland flickor. Motivet väcker känslor av att det har hänt något hemskt, säger han.
Men så är det inte, enligt konstnären Markus Åkesson.
– Målningens namn är "Sleeping beauty", en scen ur sagan om Törnrosa i nutida kontext. Titeln ska hänga bredvid. Hon är alltså sovande, förklarar han.
"Sleeping beauty" är titeln på Markus Åkessons verk. Målningen mäter 170 x 300 cm och är ett blickfång i Nyhemsskolans entré.Bild: Kristian Nilsson
Markus Åkesson är en etablerad konstnär som gjort utsmyckningar på flera andra skolor i landet. Han är förvånad och har aldrig varit med om något liknande.
– Jag ska inte recensera vad andra känner inför målningen. Men den har beställts och godkänts efter en noggrann process, säger han.
"Green pond" ingår i utsmyckningen av Nyhemsskolans foajé. Barn som smyger i vatten, enligt konstnären Markus Åkesson.Bild: Kristian Nilsson
Det bekräftas av Susann Toft, Ängelholms kulturchef. Hon är med i konstrådet som även anlitade en konsult för utsmyckningen av Nyhemsskolan. Av ett 30-tal föreslagna konstnärer blev Markus Åkesson en av tre utvalda vars skissförslag sedan godkändes.
– Det är en suggestiv målning som väcker känslor och existentiella tankar om livets olika dimensioner som jag tror kan vara relevant för unga i 14–16-årsåldern, säger hon.
Hon är förvånad och besviken över reaktionerna.
– När konstnären är på plats och förklarar blir det ett slags bild i ens medvetande. Har man inte den kunskapen kan man uppleva andra saker, säger Susann Toft.
I Nyhemsskolans matsal finns Markus Åkessons tredje målning i serien.Bild: Kristian Nilsson
Tavlan ingår i en serie med ytterligare en målning i foajén samt en i skolmatsalen. De ska hänga kvar. "Sleeping beauty" ska däremot flyttas till någon annan plats på Nyhemsskolan.
En kvarts miljon kronor har kommunen betalat för Markus Åkessons utsmyckning.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen