Ängelholm

Kristian Nilsson: Jakten på det första numret

Den 1 oktober 1867 utkom det första numret av Engelholms Tidning, som senare blev en del av Nordvästra Skånes Tidningar och nu är en edition i HD-Sydsvenskan.

I år fyller alltså tidningen du just nu läser 150 år. Och vi kommer förstås att uppmärksamma jubiléet på olika sätt.
Ett sätt är att berätta om stora nyhetshändelser i Ängelholm under de senaste 150 åren och visa hur Engelholms Tidning speglade det som hände. Det kan handla om stora olyckor och naturkatastrofer, men även tekniska framsteg och idrottsliga framgångar.
I samarbete med lokalhistoriskt kunniga personer har vi tagit fram en lista på ett dussintal sådana händelser.
NST:s Kristian Nilsson får hjälp av bibliotekarien Per Stobaeus på Universitetsbiblioteket i Lund med att ta fram äldre exemplar av 150-årsjubilerande Engelholms Tidning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Självklart hade det varit roligt att visa upp det första numret av Engelholms Tidning. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.
NST:s tidningsarkiv ligger sedan flera år tillbaka nerpackat i stora containrar, i väntan på en bättre förvaringsplats.
Därför beställde jag fram det första numret och övriga aktuella utgåvor av tidningen från Universitetsbiblioteket i Lund, som bland annat arkiverar alla svenska tidningar.
Tyvärr visade det sig att många av utgåvorna av Engelholms Tidning från 1800-talet, inklusive det första numret, var i så dåligt skick att de inte gick att visa upp.
Kungliga biblioteket i Stockholm har en motsvarande samling, som förhoppningsvis är i bättre skick.
På grund av kemikalierna i tidningspappret är i det stort sett självdestruerande, så tiden talar inte för arkiven.
Men jakten på det första numret fortsätter!
Engelholms Tidning torsdagen den 3 januari 1901. På den tiden innehöll förstasidan i stort sett enbart annonser.Bild: Ingemar D Kristiansen
Däremot fick jag fram i stort sett samtliga utgåvor av Engelholms Tidning från 1900-talet, även om de tidigaste årgångarna också börjat smulas sönder.
Det var med stor vördnad och fumlande händer jag närmade mig dessa tidningar, som i flera fall var mer än 100 år gamla. De är så viktiga historiska dokument att man knappt vågar bläddra i dem. Och när man väl börjat bläddra går det inte att sluta. Det är så lätt att fastna i annonser för galoscher, sorgehattar eller afvelssvin. Eller en notis om kravaller i samband med Första maj-firandet.
Det är lätt att fastna i annonserna och notiserna i en gammal tidning. NST:s Kristian Nilsson studerar ett drygt 100 år gammalt exemplar av Engelholms Tidning på Universitetsbiblioteket i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Själv har jag varit en storsamlare av gamla dagstidningar. Det började med att en polishelikopter kraschade hemma i byn när jag var liten, fortsatte med att banken där min mor jobbade blev rånad och slutade inte förrän flera år efter Palmemordet.
Dessutom har jag, precis som många andra i min ålder, en bok med gulnande urklipp där jag själv hamnat på bild i tidningen mer eller mindre av en slump: som publik vid en HIF-match, som en av de första provspelarna på byns nya minigolfbana, som deltagare i skolans cykeltävling och så vidare.
Jag är inte så säker på att senare generationer har liknande klippböcker.
Men jag är däremot säker på att många av er har sparat gamla artiklar, sidor eller hela tidningar frän äldre utgåvor av den här tidningen. Har du ett gammalt nummer av Engelholms Tidning eller ett urklipp och en särskild anledning till varför du sparat det? Tveka inte att höra av dig till oss, för då vill vi gärna berätta om det.
Och du får en chans att bli en del av den här tidningens 150-åriga historia.
Enspaltiga notiser från när och fjärran utgjorde en stor del av det redaktionella innehållet i Engelholms Tidning under de första åren av 1900-talet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen