Helsingborg

Liten HD med stora nyheter

HD från den 23 eller möjligen 25 mars 1965 ryms lätt i Leif Lagergrens händer. Nu vill han veta mer om den lilla tidningen han fann i farmors och farfars bufféskåp.

En väldigt liten tidning låg bevarad i ett kuvert, när Leif Lagergrens farföräldrar gick bort på 70-talet. Sedan dess har den legat i ett skåp hemma hos honom i Laröd. Det är svårt att se om datumet är den 23 eller 25, men tidningen är definitivt från mars 1965.
– Jag tycker den är fin och är rädd om den. Jag tar fram den ibland, men jag undrar ju varför man gjorde den så liten, säger den 75-årige HD-läsaren.
”Jag måste ha förstoringsglas för att kunna läsa den”, säger Leif Lagergren om sin lilla tidning.Bild: Rickard Dighammar
Att bläddra i den lilla skriften är en tidsresa. I tidningen kan man bland annat läsa om junipremiär för flygbåtarna:
”Helsingborg får om ett par månader en snabb båtförbindelse med Köpenhamn.”
Här står också att strålbehandlade livsmedel får obegränsad hållbarhet. Den kunskapen är kanske inte riktigt giltig nu 52 år senare. I butiken Larsons gick det att köpa tre par undershorts för 9,75. Vad nu undershorts är för någonting?
Läs mer:HD 150 år – hon har läst en tredjedel av alla tidningar som tryckts
På Höganässidan kan man läsa att det tagits ett stort steg i Kullabygden för kommunalsammanslagning och på sidan intill att våren kommer att bli tidig. Våra dagars tv-bilaga är långt borta 1965. På den sidan upptar radioprogrammet nästan hela ytan. Ett litet hörn är vikt för tv-programmet.
Tidningen ser ut precis ut som vilken tidning som helst från den tiden, med annonser över hela förstasidan. Med den enda skillnad att den är mycket liten.
–Jag måste ha förstoringsglas för att kunna läsa den, säger Leif Lagergren.
Läs mer:HD och NST firar 150 år
Att trycka små tidningar verkar ha varit populärt. Läsare känner till både Sydsvenskan och Kvällsposten i miniformat och en HD som trycktes liten till 100-årsjubileet 1967.
Om någon läsare vet mer om den lilla tidningen från 1965 får ni gärna kontakta yvonne.johansson@hd.se.
Inte mycket större än nutida mobiltelefoner.Bild: Rickard Dighammar
HD:s förstasida. Klicka på bilden för att se den i fullt format.
Sidan tre motsvarar vår tids förstasida. Klicka på bilden för att se den i fullt format.
Det är en bit kvar till våra dagars tv-bilaga. Klicka på bilden för att se den i fullt format.
Gå till toppen