Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Enbart 350 förvarsplatser – utvisade asylsökande släpps

Polisens inre utlänningskontroller blir allt färre. Samtidigt råder det brist på förvarsplatser och polisen har tvingats släppa personer de hittat fria.

Det råder brist på förvarsplatser och polisen har tvingats släppa personer som gömt sig men som hittats fria igen.Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Den terrormisstänkte 39-åringen skulle utvisas ur Sverige. Men han avvek och polisen kunde inte verkställa beslutet, precis som i 12000 andra ärenden i Sverige.
Polisens främsta verktyg för att hitta avvikna är inre utlänningskontroller. Men sedan 2013 har dessa kontroller minskat drastiskt, enligt polisens statistik. Då kontrollerades nästan 29000 personer. I fjol hade siffran sjunkit till knappt 19000.
Konsekvensen blir att färre som gömmer sig hittas.
– Man kan tyckta att det här borde vara prioriterat. De här siffrorna visar att det inte är så, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolissektionen.
Ett annat problem är bristen på förvarsplatser, där personer frihetsberövas i väntan på avvisning eller utvisning. I dagsläget finns cirka 350 platser på fem orter i Sverige – men det är långtifrån tillräckligt, enligt Löwenberg.
– Det är hårt belastat och i några fall har det lett till att vi inte kunnat ta en person som vi hittat i förvar utan har fått släppa den igen, säger han.
Hittills i år har detta skett vid åtminstone tolv tillfällen.
I fallet med den misstänkte 39-åringen hade han, även om han hittats, sannolikt inte hamnat i förvar, enligt Per Löwenberg. Uzbekistan är ett av en lång rad länder som inte tar emot personer som utvisas med tvång.
– För att ta någon i förvar ska man kunna se att ett beslut om utvisning kan genomföras, säger Per Löwenberg.
De närmaste åren väntas uppemot 50 000 personer gå under jord när de får besked om att de inte får stanna. Men på gränspolisen upplever man inte att man fått resurser för att möta detta.
– Vi fick resurser i viss utsträckning under förra året, men det är mycket som ska prioriteras inom polismyndigheten nu. Sedan är det inte bara en fråga om resurser. Lagstiftningen är också svår att tillämpa, säger Per Löwenberg.
Fakta

Inre utlänningskontroll

Inre utlänningskontroll innebär att polisen kontrollerar att utrikes födda har rätt att uppehålla sig i Sverige.

Avsikten är framför allt att hitta personer som kan misstänkas hålla sig gömda, men också personer som kan utgöra en fara för landet.

En inre utlänningskontroll får aldrig ske enbart på grund av en persons utseende, språk eller namn, utan förutsätter en grundad anledning och objektiva omständigheter, till exempel spaningsuppgifter eller annan tillförlitlig information.

Kontroll får ske i samband med frihetsberövande, brottsutredning eller trafikkontroll. Det gäller även när personer gör sig skyldiga till ett ordningsbrott.

Polisen verkställer avvisningar och utvisningar när personer inte lämnar Sverige frivilligt.

Källa: Polisen

Gå till toppen