Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Om man ska lära sig gilla bulle-med-bulle gäller det att börja i tid

Hur firar man bulle-med-bulle-dagen? Tja, ett sätt är ju att köra runt i Helsingborg och Landskrona och dela ut 1000 stycken bulle-med-bullar till överlyckliga barn.

Bulle-med-bullens dag firas med att sagda bakverk delas ut på Vittraskolan Landborgen i Helsingborg. Elin Olofsson och Ida Tillberg delar ut bulle-med-bulle.Bild: Tom Wall
Bulle-med-bulle är lite av ett mysterium. Ingen vet exakt vem som kom på denna typiska nordvästskånska delikatess, och det är också oklart när fenomenet uppstod.
Men vi vet åtminstone vem som är upphovsmakare till bulle-med-bulle-dagen: Hans namn är Daniel Glantz, en 27-årig Landskronabo som startat ett eventbolag kring idén. I år är fjärde året som bulle-med-bulle-dagen ”firas”, så det är inte särskilt förvånande att Daniel Glantz just idag är en ganska upptagen man.
Läs också Bulle med bulle-dagen firas med bullutdelning och bullbilder
Vi befinner oss vid Vittraskolan Landborgen i Helsingborg. Bulle-med-bulle-teamet lastar ut backar med ljusa frallor och chokladbullar ur bilens bagageutrymme.
– Vi vill sprida energi och glädje. Bulle-med-bulle är ju så gott, och jag får nostalgi när jag äter det. Man tänker på när man var yngre och åt det i skolan, säger Ida Tillberg, som är med och delar ut bulle-med-bullar för första gången.
Väl framme på skolgården dröjer det inte länge förrän ett gäng ungar stormar ut ur Vittras skolbyggnad och samlas runt plastbackarna.
Raghib Ibrik och Tim Al Hnoon är sju år gamla och frälsta av bulle-med-bulle. ”Det smakar chocklad och smörgås samtidigt, det är gott!” säger Raghib Ibrik.Bild: Tom Wall
– Kan du visa hur man gör? frågar Tim Al Hnoon, som är sju år gammal.
Han får hjälp med att riva upp frallan och trycka in chokladbullen i det fluffiga innandömet. Sedan tar han en tugga. Känner efter. Tar en tugga till.
– Jag har aldrig ätit bulle-med-bulle förut. Men det här var jättegott. Jag älskar det, säger han mellan tuggorna.
Under dagen delar man ut 1000 stycken bulle-med-bullar, som skänkts av lokala mataffärer. I morse besökte gänget en brännbollsturnering på Seminarieskolan, och senare idag kommer man att besöka IFK Helsingborg, Olympiahallen, Väla och ungefär 20 andra platser i Helsingborg och Landskrona.
– Det var inte planerat att vi skulle åka just hit. Vi skrev på sociala medier att vi var ute och körde, och då hörde Vittraskolan av sig. Det blir lite spontant, jag gillar det, säger Daniel Glantz.
Han är optimistisk kring bulle-med-bullens framtid:
– Jag trodde först att detta bara var något för nordvästskåningar, men jag har blivit kontaktad av Hallandsposten som säger att man äter bulle-med-bulle i Halmstad, och en kusin i Stockholm berättar att de äter bulle-med-bulle däruppe också. Så det sprider sig.
Vad är ditt mål för bulle-med-bullens dag?
– Det målet uppnår jag nästa år, när vi firar femårsjubileum. Då planerar jag att hålla en utställning i Landskrona och Helsingborg, där vi samlar människors historier kring bulle-med-bullen. Sedan kan jag gå i pension, säger Daniel Glantz och skrattar.
Daniel Glantz är upphovsmakaren till bulle-med-bulle-dagen. ”Bulle-med-bulle-dagen är för alla”, säger han.Bild: Tom Wall
Gå till toppen