Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är starten på en ny era inom motorsporten"

Nya regler förändrar STCC-cirkusen. Niklas Lilja från Munka Ljungby får debutera hemma på Ring Knutstorp. – Det här har jag strävat efter hela karriären.

Niklas Lilja.Bild: Niklas Gustavsson
Den 5-6 maj startar STCC-säsongen upp på Ring Knutstorp. Då kommer en lokal förmåga få visa upp sig inför hemmapubliken.
– Det här är det största man kan få starta i Sverige och något jag har siktat på i många år, säger Niklas Lilja.
Han kommer att få mäta krafterna med bland andra profilerna Robert Dahlgren, Mattias Andersson och Johan Kristoffersson. Niklas Lilja kommer att köra en Honda och fortsätta med sitt tidigare team.
– Det är fortfarande lite David mot Goliat för min del – med små resurser kan man slå de stora drakarna.
Det är nya förutsättningar inför kommande STCC-säsong. Det gamla Solution F-reglementet har ersatts med TCR-bilar.
– Tidigare har man tävlat med rörramsbil med plastkaross och bakhjulsdrift. De nya bilarna är lite omgjorda produktionsbilar med framhjulsdrift och tvåliters turbomotor på 350 hästkrafter. TCR växer lavinartat i Europa.
Syftet med förändringen få mer kostnadseffektiva bilar med likartade förutsättningar för förarna.
– Det genomförs tester så att alla bilar ska bli nästintill jämbördiga – man ska kunna vinna med alla bilmärken och föraren ska vara den största skillnaden. Sen kan man såklart alltid skruva på lite inställningar på bilen för att tjäna någon viktig halvsekund, säger Niklas Lilja och fortsätter:
– Jag tror att det här kommer att bli starten för en ny era inom svensk motorsport. Just nu är det 18-19 bilar anmälda, jämfört med 10-12 som det varit tidigare. Det verkar vara ett jäkla drag kring premiären.
På Niklas Liljas meritlista finns bland annat en seger i Europamästerskapet i Trofeo Abarth-klassen 2015 och racing med en Maserati i GT4-mästerskapet i Swedish GT förra säsongen (slutade tvåa). Han var förutseende inför omställningen.
– Sedan TCR introducerades har jag lagt upp min planering för att den skulle växa lavinartat, vilket är precis vad som hänt. Planen nu är att köra första tävlingen på Knutstorp, sedan får man se om det blir fler. Det stora målet är att få ihop en hel satsning till 2018, säger Niklas Lilja.
Fakta

STCC-schemat

Här är datumen för STCC-säsongen:

5-6 maj: Ring Knutstorp.

20 maj: Alastaro (Finland).

17 juni: Solvalla (Stockholm).

9 juli: Västkustloppet (Falkenberg).

13 augusti: Kanonloppet (Karlskoga).

3 september: Anderstorp.

16 september: Mantorp Park.

Tävlingarna sänds i SVT play.

Gå till toppen