Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grönfläckig padda blev skrovmål för fåglarna

Försöken att rädda den fridlysta grönfläckiga paddan har gett blandat resultat i Landskrona. Fåglar och gräsänder har kalasat på en del yngel som satts ut.

Grönfläckiga paddor ska fredas med nät.Bild: Anders Malmberg
– Den är fortfarande utrotningshotad men det har blivit bättre de senaste åren, säger kommunekolog Olle Nordell om försöken att skapa en stabil population.
Han är projektansvarig för kommunens arbete med att freda den rara paddan. I Landskrona har det sedan mitten av 1990-talet utförts inplantering av paddan som sattes ut i dammarna på golfbanan norr om Landskrona, samt på Ven och Gråen.
Idag fokuseras mycket av arbetet till dammar i Sundviks gamla tegelbruksområde, utvalt som lämplig miljö för en fredad padda.
– Det ska vara lite kargt och magert för att de ska trivas.
En rapport av Ekologgruppen, utförd på uppdrag av kommunens miljöförvaltning, visar både framgångar och bakslag.
Utsättning av paddyngel har ibland slutat med att gräsänder och andra fåglar fått ett skrovmål. I fjol försvann cirka 2 000 yngel några veckor efter utsättningen.
– Ibland går det bra, ibland går det inte alls, säger Olle Nordell om hoten från andra djur som även drabbat yngel som satts ut vid Örby ängar i grannkommunen Helsingborg.
Dessa erfarenheter gör att man i år har för avsikt att skydda ynglen med nät som spänns över dammen. Nät som får sitta kvar tills paddan vuxit till sig och kravlar upp på land.
När den väl är fullvuxen är den inte lika intressant som måltid.
– Den har inte så många fiender, de är lite giftiga och smakar inte gott. Dessutom är de mest ute på nätterna, förklarar Olle Nordell.
En av dammarna i Sundvik har också fått ovälkommet besök.
– Någon har satt ut guldfiskar i dammen. Det är inte bra, fiskar och grodor går inte ihop. Vi ska försöka bli av med guldfiskarna på något sätt, säger Olle Nordell.
Grönfläckig padda i Lundåkrahamnens dammar. Arkivfoto.Bild: Emmalisa Pauly
Samtidigt har den grönfläckiga paddan lite överraskande etablerat sig i Lundåkrahamnen i södra delen av Landskrona och intilliggande lakvattendammar vid renhållningsbolaget LSR: deponi.
– Den har etablerat sig. Det är ett bra spel där, säger Olle Nordell om paddan som anses ha ett välljudande spelläte.
Förhoppningen är att under ordnade former åstadkomma något liknande i Sundvik.
– Målet är att man ska få ett lagom antal stora djur som kan föröka sig själva, och att de ska sprida sig till andra lokaler, säger Olle Nordell.
Den utrotningshotade paddan anses ha ett välljudande spelläte. Arkivfoto.Bild: Cecilia Mellberg
Gå till toppen